Analyse
Door welke elementen wordt de prijs van het zilver aangedreven? 4 jaar geleden - donderdag 5 december 2013

De koers van zilver is voor 90 % gecorreleerd met deze van het goud. Het is daarnaast een veel engere markt en veel meer gericht naar de industrie.

Is zilver een interessante belegging? Niet echt. Onze voorkeur gaat ontegensprekelijk uit naar goud (voor maximum 5 % van de portefeuille ter diversificatie). In het geval van economische problemen is goud beter geplaatst om van de hogere beleggingsappetijt te profiteren.

 

In 2010 en 2011 hebben beleggers die op zoek zijn naar een substituut voor goud de zilvermarkt werkelijk overspoeld. In die periode hielden ETF's (trackers) 2/3 van de hoeveelheid aan die op één jaar wordt geproduceerd! Het is dus niet alleen de industriële vraag die de prijs beïnvloedt. Maar zoals in elke zeer speculatieve markt is er niet veel nodig om de omstandigheden drastisch te veranderen. Sinds de hoogtepunten van 2011 is de koers met 50 % teruggevallen!

 

De grootte en de timing van deze bewegingen voorspellen is een onbegonnen zaak en we riskeren er ons ook niet aan. Het staat evenwel als een paal boven water dat de volatiliteit zal aanhouden.

 

Bedrijven die zilver nodig hebben, moeten daar rekening mee houden en zijn zich bewust dat voorspellingen maken geen zin heeft. Vandaar dat een grote verbruiker zoals Agfa-Gevaert zich niet meer indekt. De voorbije jaren deed het dit wel en dit kostte handenvol geld.

 

De aankoop van fysiek zilver is in elk geval geen optie. Aan de ene kant moet u een BTW van 21 % betalen en aan de andere kant moet u al meer dan 10 kilo kopen indien u voor 5 000 EUR koopt. Waar gaat u dat opslaan? De aankoop via trackers is ook niet aan te raden omdat vele met afgeleide producten werken.

 

Deel dit artikel