Analyse
De inflatie stelt gerust en de Fed ook! 4 jaar geleden - donderdag 19 december 2013

Zowel in de eurozone als in de VS zijn de inflatiecijfers geruststellend. Ook besloot de Fed om de aankoop van activa in beperkte mate te verminderen.

In november bedroeg de inflatie in de eurozone 0,9 % (t.o.v. slechts 0,7 % in oktober). Een opluchting voor de Europese centrale bank.
In de VS is de inflatie eveneens lichtjes gestegen, tot 1,2 % (t.o.v. 1,0 % in oktober). De Fed besloot dan ook om zijn aankoopactivaprogramma af te bouwen, zij het wel in beperkte mate.
Gezien de economie in de VS veel dynamischer is dan in de eurozone en de dollar zwakker is dan de euro, gaat onze voorkeur nog steeds naar uit Amerikaanse
aandelen en aandelenfondsen.

 

Eurozone

Met de Europese leidende rentevoet op 0,25 % zou enkel het risico op deflatie de ECB kunnen aansporen om minder conventionele initiatieven te nemen. Maar gezien de inflatie toe is aan een opwaartse beweging, zijn dergelijke maatregelen momenteel vrijwel onwaarschijnlijk, vooral gezien de inflatie in Duitsland recentelijk steeg van 1,2 tot 1,6 %. Extra maatregelen zouden bij Berlijn dan ook helemaal niet in de smaak vallen.
Overigens blijft de euro sterk in zijn schoenen staan: de Europese munt is tegenwoordig 1,38 USD waard en blijft dus overgewaardeerd ten opzichte van het groene biljet, alsook ten opzichte van de belangrijkste valuta ter wereld.

 

VS

Ook in de VS ebt het risico op deflatie stilaan weg. Bijgevolg besloot de Fed om zijn activainkoopprogramma eindelijk beginnen af te bouwen. Het initiatief, dat oorspronkelijk voor heel wat verontrusting zorgde, werd nu echter positief onthaald op de beurzen. De Amerikaanse centrale bank zal immers gematigd en progressief te werk gaan.
Zo zal ze vanaf januari nog maar 40 miljard aan staatsobligaties inkopen (t.o.v.45 tot nu toe). Ook zal ze de aankoop van vastgoedactiva beperken tot 35 miljard (t.o.v. 40 nu). Conclusie: in totaal zal de Fed nog voor 75 miljard inkopen (t.o.v. 85 nu).
De Amerikaanse centrale bank bouwt haar aankopen dus in erg beperkte mate af. Een hele geruststelling voor de markten die eruit afleiden dat het einde van de monetaire politieke van de Fed nog niet voor morgen is.
Er zullen dus nog massaal veel liquiditeiten in de economie gepompt worden. Na al de obligaties die al werden aangekocht, bedraagt de balans van de Fed ondertussen 4 000 miljard dollar (±25 % van het Amerikaanse bbp). En dit bedrag zou nog moeten toenemen.
Ook keurde de Senaat onlangs een akkoord goed om een aantal hulpprogramma's voor gezinnen met twee jaar te verlengen. Bijgevolg zou 2014 voor de Amerikaanse economie een vrij stabiel jaar moeten zijn. We handhaven onze ramingen en voorzien een groei van 2,5 %.

Deel dit artikel