Analyse
Beleggen in de Chinese yuan? 4 jaar geleden - woensdag 11 december 2013

De laatste maanden is de yuan gezakt. Maar de daling is in vergelijking met andere opkomende munten beperkt gebleven. Is het interessant om in de yuan te beleggen en zo ja, hoe gaat u dan het best te werk?

U kunt een rekening openen bij de Bank of China in Brussel. Daar worden u gedeponeerde euro’s in yuan omgezet. U krijgt een kleine vergoeding op die rekening maar u mikt natuurlijk vooral op een koersstijging op middellange termijn. We onderstrepen evenwel dat hiervoor over het nodige geduld moet beschikken en accepteren dat de koers fluctueert.
Ondertussen blijven we wel in het land beleggen via Chinese aandelenfondsen (goed voor 10 % van onze voorbeeldportefeuilles). Onze voorkeur gaat uit naar:
Fidelity China Focus A EUR
GAM Star China Equity USD.

 

Sinds haar hoogtepunt van 9 juli verloor de yuan 5,4 % tegenover de euro. Maar aangezien de yuan vastgeklonken is aan een korf van munten waarvan de Amerikaanse dollar (USD) het grootste deel van uitmaakt, is die terugval grotendeels te wijten aan de daling van de USD. Over dezelfde periode viel de dollar 5,7 % terug tegenover de euro. De CNY won dus over die periode lichtjes terrein tegenover de USD. Een bevestiging dat de Chinese overheid de munt geleidelijk aan laat revalueren.

 

Ten opzichte van de euro is de yuan al een tijdje fors ondergewaardeerd en de recente terugval heeft dit extra in de verf gezet. Dit zou op korte termijn zo kunnen blijven maar op middellange termijn zien we die onderwaardering verminderen. We gaan er immers van uit dat de Chinese economie onder meer dankzij overheidsmaatregelen en ondanks de recente vertraging sterk zal blijven groeien.

 

Deel dit artikel