Analyse
Balans voor november: de economie lijkt steeds meer verdeeld 4 jaar geleden - dinsdag 3 december 2013

In november werden beleggers geconfronteerd met verschillende monetaire problemen die centrale banken kunnen hebben. De economische wereld lijkt meer en meer in drie groepen te zijn verdeeld.

Eerste categorie

De eerste groep bestaat uit een handjevol landen die de crisis hebben bezworen en tegelijk de inflatie onder de knoet hebben gehouden (VS, Verenigd Koninkrijk).

In deze landen waar de conjunctuur, de arbeidsmarkt en de vastgoedmarkt almaar verbeteren, draaien de debatten van de centrale bank rond hoe de zeer soepele monetaire politiek te normaliseren. Dit onderwerp, dat centrale bankiers enorm verdeelt, staat bovenaan de agenda in Washington. In afwachting van de publicatie (reeds midden december ?) van een kalender om de aankoop van overheidsobligaties te verminderen, blijft voorlopig alles bij hetzelfde en blijven de rentevoeten relatief stabiel net als euro/dollar-verhouding.

 

Tweede categorie

De tweede groep bestaat voornamelijk uit landen van de eurozone waar het herstel broos is en de inflatiedruk zo goed als onbestaande is.

De ECB heeft zijn leidende rentevoet verlaagd tot 0,25 % nu het risico op deflatie almaar toeneemt. De rentevoeten, die reeds dicht bij hun historische minima noteren zowel op korte als op lange termijn, hebben nauwelijks gereageerd.

 

Derde categorie

De derde groep ten slotte brengt de economieën samen die meer moeilijkheden hebben. Dit zijn de landen, met Brazilië op kop, die een zwakke groei maar een hoge inflatie voorleggen.

Gezien de ontsporing van de prijzen en ondanks de negatieve impact op de reeds zwakke economie heeft de Braziliaanse centrale bank opnieuw haar leidende rentevoet verhoogd tot 10 %. Dit heeft ervoor gezorgd dat de rentevoeten hun klim voortzetten.

 

Wisselmarkten

Beleggers, die zich voorbereiden op de start van een monetaire normalisatie in de VS, focussen zich steeds meer op het economische. Ondanks de stijging van de rente die de aantrekkingskracht van Braziliaanse obligaties vergroten, viel de real opnieuw terug (-5 % t.o.v. de euro). Ook de Russische roebel is fors gedeprecieerd. Terwijl het Iraanse probleem werd ingedijkt na het akkoord van Genève, vertroebelden de diplomatieke relaties tussen China en zijn buren. De yen en de Australische dollar droegen hiervan de gevolgen.

 

Deel dit artikel