Analyse
Situatie in de eurozone blijft fragiel 4 jaar geleden - vrijdag 15 november 2013

In het derde kwartaal steeg het bbp van de landen uit de eurozone met slechts 0,1 %.

Op jaarbasis blijft de economische activiteit achteruitboeren (-0,4 %).
Gezien de zwakke conjunctuur in combinatie met de lage inflatie besloot de ECB om haar leidende rentevoet alweer te verlagen.
Maar dit alleen zal niet voldoende zijn om de situatie te verhelpen. En in de volgende kwartalen zullen de zaken er niet makkelijker op worden.
Activa uit de eurozone komen nog steeds vrijwel niet voor in
onze portefeuilles. 

 

In het tweede kwartaal kon de eurozone langzaam uit de recessie kruipen met een economische groei van 0,3 % maar het volgende kwartaal stond ze weer op het punt om te hervallen. Praktisch alle landen boekten qua groei dan ook vrij ontgoochelende resultaten.

 

Zo kon Duitsland in het tweede kwartaal met een flinke +0,7 % groeien terwijl dit in het derde kwartaal slechts 0,3 % was. De Duitse export lijdt onder de zwakke conjunctuur van de eurozone waardoor het land nog amper kan groeien en het enkel nog op zijn binnenlandse vraag kan vertrouwen om een zeker dynamisme aan te houden.

 

In Frankrijk doet de binnenlandse vraag het evenmin goed en bracht een forse daling van de export het bbp ten val
(-0,1 %). En dit terwijl het land in het tweede kwartaal eveneens mooi kon groeien (+0,5 %).

 

De situatie in Italië is nog erger met een bbp (-0,1 %) dat alsmaar blijft achteruitboeren. Het land zakt steeds dieper weg in een recessie.

 

Van de grote landen slaagt enkel Spanje om het iets beter te doen met een stijging van het bbp van 0,1 %, wat een einde maakt aan de recessie.

 

Ook Nederland kan zich aan de recessie onttrekken met een groeiende economische activiteit van 0,1 %.

 

Deel dit artikel