Analyse
Moreel van de Amerikanen kent een dip 4 jaar geleden - donderdag 28 november 2013

Slecht nieuws: het consumentenvertrouwen in de VS, dat in oktober reeds achteruitging, zakte in november nog iets verder weg.

Toch wijzigt dit niets aan ons advies. Amerikaanse activa blijven volop vertegenwoordigd in onze portefeuilles. 

 

In oktober ging het moreel van de Amerikaanse consument achteruit als gevolg van de begrotingscrisis die aanleiding gaf tot een wekenlange shutdown. Met het einde van deze crisis werd in november dan ook een heropleving verwacht. De nieuwe dip, waardoor het consumentenvertrouwen het laagste punt bereikt van de zeven laatste maanden, vormt dan ook een zeer onaangename verrassing.

 

De kijk van de consument op de situatie is dan ook niet zo rooskleurig. Enerzijds houdt hij rekening met de vertraging van de economische groei. Anderzijds stelt hij beterschap vast op de arbeidsmarkt maar blijft hij bezorgd over hoe de situatie in de volgende zes maanden gaat evolueren.
De terughoudendheid die deze vrees in de hand werkt, is echter ongelooflijk slechts nieuws voor de handelaars, voor wie de eindejaarperiode een cruciale bron van inkomsten is.

 

En al deed de economie het in het derde kwartaal verrassend goed, toch zou in het vierde kwartaal de groei maar magertjes zijn, als gevolg van de negatieve weerslag van het dalend consumentenvertrouwen. Bovendien zal deze economische vertraging waarschijnlijk roet in het eten gooien van de Federal Reserve, die haar soepele monetaire politiek tracht af te bouwen.

 

Deel dit artikel