Analyse
Eurozone: werkloosheidheid, inflatie, rentevoeten… 4 jaar geleden - dinsdag 5 november 2013

De situatie op de arbeidsmarkt van de eurozone is nogal kritiek.

We beleggen nog steeds bitter weinig in de eurozone. 

 

Werkgelegenheid

De werkloosheidsgraad in de eurozone klokte in september af op 12,2 %, met maar liefst 19,4 miljoen werklozen. Er zijn echter geen Europese instanties die aanstoot lijken te nemen aan de belabberde situatie op onze arbeidsmarkt. In tegenstelling tot in de VS of het VK, waar de goede werking van de arbeidsmarkt een prioriteit is voor de centrale banken, houdt de ECB zich niet bezig met de evolutie van de werkloosheid. Er is ook weinig kans dat dit in de nabije toekomst zal veranderen.

 

In Duitsland, de grootste economie van de eurozone, bereikte de tewerkstellingsgraad een piek en de werkloosheid een laagterecord (5,2 %), terwijl in Frankrijk en Italië, de tweede en derde economie van de eurozone, de werkloosheid resp. 11,1 en 12,5 % bedraagt. Met dergelijke verschillen is de kans op een gezamenlijk Europees beleid dat alle partijen ten goede komt, erg klein. De Europese werkloosheid dreigt de komende jaren dan ook maar mondjesmaat af te nemen.

 

Inflatie en rente

De Europese inflatie is in oktober gedaald tot amper 0,7% volgens een snelle raming van Eurostat. Dat niveau is wel héél ver onder het inflatiedoel van de ECB, met name in de buurt van, maar onder de 2%. De markten beginnen dan ook te geloven in een nieuwe daling van de leidende rente, maar aangezien de rentestand nu al historisch laag is (0,5%) zou een bijkomende daling tot bijv. 0,25% wellicht slechts een heel beperkte impact hebben op de reële economie.

 

Deel dit artikel