Analyse
Eurozone: kleinhandelsverkopen doen het niet goed 4 jaar geleden - donderdag 7 november 2013

Ontgoochelend macro-nieuws vanuit de eurozone.

De vooruitzichten van de eurozone zien er volgens ons nog steeds te pover uit. We raden u dus aan om te profiteren van de sterke euro en buitenlandse valuta te kopen. De Amerikaanse, Britse en Chinese beurzen bieden gunstige vooruitzichten. Ook de Japanse, Zwitserse, Zweedse en Indiase fondsen verdienen onze aandacht.
Op de obligatiemarkt spelen we op veiligheid en kiezen we voor Zweden, Zwitserland en Canada.
Raadpleeg
onze portefeuilles voor meer details. 

 

Van augustus tot september zakten de kleinhandelsverkopen in de eurozone met 0,6 %. Vergeleken met september 2012 is dit op zich een positieve maar zwakke evolutie (+0,3 %).

 

Zowel Frankrijk (+2,3 %) en Spanje (+2,2 %) konden aardig boeren ondanks hun hoge werkloosheid. In Duitsland daarentegen klommen de verkopen met een magere 0,2% (Duitse gezinnen genieten niet volop van de concurrentiekracht van hun economie). Nog andere landen zoals België (-2,8 %) en Portugal (-2,2 %) deden het in september niet zo goed, terwijl ze deze de zomer net geruststellende resultaten hadden geboekt.

 

De resultaten van de kleinhandelsverkopen en de recordcijfers die de werkloosheid vorige week bereikte, bewijzen dat hoewel de eurozone zich uit de recessie kon hijsen (effectief in het 2e kwartaal), dit niet noodzakelijk aanleiding geeft tot een herstellende groei. Europese gezinnen lijden onder de situatie en de economie doet het bijgevolg niet goed.

 

De beurzen scheerden de laatste weken hoge toppen maar de markten overschatten de capaciteiten van Europa om mee te genieten van de groei in de VS en op de ontluikende markten.

 

Deel dit artikel