Analyse
Een opeenvolging van positieve macro-economische berichten 4 jaar geleden - dinsdag 5 november 2013

Het voorlopige voortduren van de extreem flexibele monetaire koers in de VS, de keuze voor Janet Yellen als opvolgster van Ben Bernanke, en het voorlopige akkoord over het schuldenplafond... aan redenen geen gebrek om de beleggers gerust te stellen en de beurzen hogerop te duwen!

Toch blijven we voorzichtig met onze beleggingen in obligaties.

 

Het herstel in de VS raakt op toerental, de gevreesde instorting van de economische groei in de opkomende landen bleef uit, en zelfs de meest verzwakte Europese landen vertonen stilaan tekenen van beterschap (ook Spanje hijst zich uit de recessie).

 

Alle elementen voor een normalisatie van de wereldeconomie lijken dus voorhanden, en al zullen de groeicijfers overal (en zeker in Europa) onder de niveaus van 2006-2007 blijven, toch worden de vooruitzichten duidelijk beter. In die mate dat zelfs de eerste ontgoochelende bedrijfsresultaten voor het derde kwartaal de pret op de beurzen niet konden bederven.

 

Ook op de obligatiemarkten heerste er relatieve rust in oktober, na de forse rentestijgingen in september. Zowel in Europa, de VS als de groeilanden daalden de rentevoeten die door de beleggers worden geëist om landen te willen financieren, al blijft de sfeer gespannen en volgt men met argusogen elke beslissing die voor nieuwe rentestijgingen zou kunnen zorgen (lees: voor dalingen van de obligatiekoersen).

 

Door de karige rendementen die momenteel worden geboden, is de veiligheidsbuffer van beleggers tegen eventuele schokken immers erg klein. Wij blijven dan ook behoedzaam aankijken tegen de obligatiemarkt en beleggen enkel in leningen van landen met duidelijk gezonde overheidsfinanciën, zoals Zweden, Zwitserland, Denemarken en Canada via de volgende fondsen:

 

KBC Renta Canarenta

KBC Renta Decarenta

KBC Renta Sekarenta

KBC Renta Swissrenta

Pictet-CHF Bonds-P.

 

Deel dit artikel