Analyse
De voorbije beursweek 4 jaar geleden - vrijdag 15 november 2013

Vrijdagmiddag sloot de S&P 500 af met een winst van 1 % op weekbasis terwijl de Stoxx Europe 50 stabiel bleef en de Bel 20 lichtjes achteruit boerde.

Markten

De Amerikaanse beurzen bereikten deze week een nieuw hoogtepunt. Dit is te danken aan de puike resultaten in de distributiesector maar ook aan het feit dat de markten hopen dat de toekomstige voorzitster van de Fed de soepele monetaire politiek zal aanhouden.
In de eurozone was het enthousiasme eerder gedempt als gevolg van de publicatie van matige resultaten (E.ON, Tessenderlo, Vodafone, Mediaset, Bekaert…) en van een aantal macrocijfers, wat erop wijst dat het economisch herstel vrij broos blijft.
In België werden deze week heel wat kwartaalresultaten bekendgemaakt.
De groeimarkten en de aandelen gelinkt aan de grondstoffenmarkt boerden achteruit als gevolg van de bezorgdheid rond de economische vertraging in China. Niettemin verdient het land van de rijzende zon nog steeds een mooie plaats in onze portefeuilles (non-ferro: -2,7 %, oliesector: -0,6 %, staal : -2,5 %).

 

Aandelen

– Sainsbury (kopen) maakte goede halfjaarresultaten bekend ondanks de zwakke conjunctuur. Ook slaagt het erin zijn marktaandeel in het Verenigd Koninkrijk verder uit te breiden. De strategie die op huismerken is gericht en op de ontwikkeling van niet-voedingsproducten is blijkbaar een goede keuze (Sainsbury maakt deel uit van onze selectie voor de samenstelling van een basisportefeuille).
– Prudential (houden) en Zurich Insurance (kopen) kondigden goede cijfers aan.
– Ackermans & van Haaren (houden) boekte in het derde kwartaal eens te meer stevige prestaties in de tak bankactiviteiten (activabeheer gaat vooruit); wel is de decote nu beperkt.
– IBA (verkopen) kon flink opveren en meldde dat op het vlak van protontherapie een aantal contracten werden afgesloten. De groep meent in staat te zijn om 2013 met winst af te sluiten en bevestigt haar doelstellingen voor 2014. Het aandeel is volgens ons echter overgewaardeerd.
– D’Ieteren (verkopen) ziet zijn winst steeds sneller achteruit boeren. Toch is de situatie minder erg dan ingeschat (Belron doet het immers beter dan verwacht).
– Bij Kinepolis (verkopen) beperkte het aantal bezoekers zich tot 3,7 % maar konden de marges wel stijgen (over de eerste 9 maanden van het jaar daalde het aantal bezoekers echter met 8,8 %).
– Agfa-Gevaert (kopen maar risicovol aandeel) kon nog niet profiteren van de daling van de zilverprijs (grondstof van de groep). Dit zal pas in het vierde kwartaal gebeuren. In afwachting konden de marges lichtjes stijgen ondanks de terugvallende verkopen.
– Bekaert (houden) boekte teleurstellende resultaten. Deze week zakte de koers met ±10 %. Ook boeren de verkopen in Amerika achteruit (en dit zal waarschijnlijk nog een tijd aanhouden) en brokkelen de marges af op de Aziatische markt.
– Nyrstar (kopen, risicovol aandeel) zakte met meer dan 15 %. Zijn partner Talvivaara (levert zinkconcentraat) staat onder de bescherming van de schuldeisers. Toch zou het contract niet verbroken moeten worden. De koers houdt rekening met het risico.
– EVS (kopen), dat de groeivooruitzichten op de markten waar het actief is, heeft verlaagd, verloor deze week 12 %. Toch blijven we overtuigd dat de groep in staat is om marktaandeel te veroveren en dat dit haar evolutie zal bepalen. We verlagen onze ramingen maar de koersdaling biedt u wel een opportuniteit.
– Tijdens de algemene vergadering van Option (verkopen) gaven de aandeelhouders groen licht om de activiteiten verder te zetten. Als gevolg hiervan kon de koers opveren.

 

Agenda

– Maandag 18/11: Investor Day bij Delta Lloyd, kwartaalresultaten van Roularta
– Dinsdag 19/11: algemene vergadering van Nokia; Cisco, Texas Instruments, IBM ontmoeten hun beleggers; ondernemersvertrouwen in Duitsland
– Woensdag 20/11: Corning ontmoet zijn beleggers, dividenduitkering van GDF Suez, inflatie en kleinhandelsverkopen in de VS
– Donderdag 21/11: kwartaalresultaten van National Grid, Elia, GIMV…
– Vrijdag 22/11: Investor Day bij Novartis, Ifo-index in Duitsland, vergadering van de Japanse centrale bank

Deel dit artikel