Analyse
De ECB verlaagt haar leidende rentevoet 4 jaar geleden - vrijdag 8 november 2013

De Europese centrale bank maakt zich zorgen over de recentste macrocijfers die erop duiden dat de eurozone eens te meer worstelt met een vertraging van de economie en van de inflatie, die tegenwoordig op 0,7 % blijft steken.

Een verdienstelijk gebaar en poging om Europa opnieuw wat vertrouwen in te boezemen. Helaas zal dit niet voldoende zijn om de economie van de eurozone opnieuw te doen aantrekken.
We vrezen dat de eurozone in de volgende kwartalen maar bitter weinig zal blijven groeien ten opzichte van de rest van de wereld.
Profiteer van het huidige niveau van de euro (nog altijd vrij sterk ondanks de dalende trend) om activa buiten de eurozone aan te schaffen.
Raadpleeg hiervoor onze rubriek "
Stel uw portefeuille samen". 

 

Hoewel de inflatie geenszins een van de doelstellingen van de ECB is (in de buurt van maar lager dan 2 %), koos de bank er toch voor om haar rentevoet te herleiden tot ongeveer 0,25 %, het laagste niveau ooit.
Na mei 2013 is dit de 2e keer dat de ECB haar leidende rentevoet verlaagt en dit net op het moment dat de markten de nakende afbouw van de soepele monetaire politiek in de VS hadden aanvaard. Gezien het verschil tussen de rentevoeten in de VS en in Europa kleiner is geworden, nam de euro dan ook onmiddellijk in waarde af, van 1,35 USD tot ongeveer 1,33 USD.

Met de verlaging van de rentevoeten is de ECB op het vlak van conventionele maatregelen weldra aan het einde van haar Latijn.
Gezien de Europese economie aan allerlei besparingsmaatregelen onderworpen is en de situatie op de arbeidsmarkt verre van ideaal is, zal de bank alvast heel wat creativiteit aan de dag moeten leggen om nieuwe middelen te vinden om de activiteit te stimuleren.

Dit wordt dus zeker geen makkie. Vooral gezien de eurozone helemaal niet heterogeen is en de kloof tussen de prestaties van de Duitse economie en die van de meeste andere landen enorm groot is. Ook beschikt de ECB over veel beperktere middelen dan de Fed, de Bank of England of die van Japan. Niet-conventionele maatregelen zouden bij Duitsland zeker niet in goede aarde vallen. Het risico op deflatie is misschien de enige bedreiging waardoor Duitsland iets toegevender zou kunnen worden.


Deel dit artikel