Analyse
Beurzen zetten hun opmars voort 4 jaar geleden - vrijdag 29 november 2013

De beleggers blijven trek hebben in riskantere activa en kopen dus aandelen in de hoop op een hoger rendement. De beurzen klommen de voorbije week dan ook opnieuw hoger. De Stoxx Europe 50 stond vrijdagmiddag 0,3% hoger dan een week eerder, de Nasdaq klokte 1,3% hoger af en overschreed de kaap van de 4000 punten, de Nikkei klom 2,2% hoger en flirt zo met zijn piekniveaus van 2007. Onze Bel 20 stond op zowat 1% winst.

Er werden vorige week wel een paar economische indicatoren gepubliceerd, maar de beleggers hadden vooral oog voor het bedrijfsnieuws, dat overwegend positief was:

 

De technologiesector spon garen bij de goede kwartaalresultaten van Hewlett-Packard en bij een algemene koopappetijt, o.a. voor Apple (kopen).

 

De drankensector boette zowat 1% in nadat het Franse Remy Cointreau waarschuwde dat de vertraging van de Chinese vraag gevolgen zou hebben voor zijn resultaten.
We zijn geen koper in deze sector.

 

De oliesector verloor ±2 %, ondanks het akkoord tussen de grote westerse mogendheden en Iran over het Iraanse nucleaire programma. Iran is op basis van zijn reserves weliswaar de vierde olieproducent ter wereld, maar zolang de sancties tegen het land niet opgeheven worden en er nauwelijks in het land geïnvesteerd wordt, blijft de invloed van het land op de internationale oliemarkten beperkt.
De oliesector blijft interessant: u mag Chevron, BP en Repsol kopen. Dat laatste bedrijf staat op het punt om een deal te sluiten met de Argentijnse overheid rond een schadevergoeding voor de nationalisering van YPF.

 

– Rio Tinto (kopen) zal zijn ijzerertsproductie in Australië tegen 2017 minder opvoeren dan verwacht, wat de prijzen moet ondersteunen.
– Accor (verkopen) kon niet overtuigen bij de bekendmaking van zijn nieuwe strategie.
– Solvay (verkopen) werd teruggewezen nadat het zijn resultaatsverwachtingen voor 2016 terugschroefde (wij vonden die al van meet af aan erg ambitieus).
– Colruyt (verkopen) pakte uit met sterke halfjaarcijfers. De omzet en de marges verrasten aangenaam, maar gezien de toenemende concurrentie blijft de grootgrutter voorzichtig voor de toekomst.
– Bois Sauvage (houden) bereikte een akkoord met de Belgische justitie over het geschil rond misbruik van voorkennis bij de verkoop van een pakket Fortis-aandelen in 2008. De holding betaalt slechts een boete van 8,5 miljoen euro (in plaats van 30 miljoen). De koers schoot fors hoger maar de décote blijft rond het gemiddelde van de voorbije 10 jaar liggen (35%).
– Exmar (kopen) en CMB en Euronav (houden) profiteerden allemaal van de algemene stijging van de vrachtprijzen. Ook de plannen van Exmar om een deel van zijn activiteiten aan Wall Street te laten noteren, duwden het aandeel hoger.
– Nyrstar (speculanten mogen kopen) herpakte zich. De Finse justitie aanvaardde het reorganisatieplan van Talvivaara (tegen 18 december). Talvivaara ontsnapt zo aan een onmiddellijk faillissement en krijgt tijdelijk bescherming tegen zijn schuldeisers. Het moet nu tegen 18 december een gedetailleerd reorganisatietraject voorleggen. Voorlopig is dus ook de vrees voor een forse waardevermindering van zijn contract met Nyrstar even weggeëbd.

 

In Japan speelt de koersdaling van de yen in de kaart van de exportbedrijven.
U mag nog altijd tot 5% van uw portefeuille besteden aan Japanse aandelenfondsen.

 

De Braziliaanse beurs tot slot, moest 1% prijsgeven door de verdere daling bij Petrobras en door het nog hoger optrekken van het leidend rentetarief (10%) door de centrale bank.
Enkel doorgewinterde speculanten mogen nog 5% van hun langetermijnportefeuille aan Braziliaanse aandelen besteden.

 

Blikvangers volgende week

– Maandag 2: publicatie ISM-index in de VS
– Dinsdag 3: resultaten Nasdaq OMX; beleggersontmoeting bij Rio Tinto en Veolia Environnement, onthechten coupon Belgacom, bruto binnenlands product Brazilië
– Woensdag 4: resultaten over eerste 10 maanden 2013 bij bpost, beleggersontmoeting Zurich Insurance en Axa, voorlopig resultaat Sage, detailhandelsverkopen in Europa
– Donderdag 5: beleggersontmoeting UCB, bijeenkomst ECB en Bank of England
– Vrijdag 6: werkloosheid en jobcreatie in de VS

 

Deel dit artikel