Analyse
VS: industrie herstelt goed 4 jaar geleden - dinsdag 29 oktober 2013

De Amerikaanse industrie vindt haar niveau terug van voor de crisis.

De forse groei van de industrie werkt het economisch herstel verder in de hand. Gezien de dollar nog steeds ondergewaardeerd is ten opzichte van de euro, blijven beleggingen in de VS dan ook erg interessant. Beleg erin via individuele aandelen (General Electric, Chevron, Encana, Xerox, Corning...) of via aandelenfondsen.

 

In september steeg de industriële productie met 0,6 % ten opzichte van een maand voorheen en met 3,2 % vergeleken met een jaar geleden.

 

Vooral de mijnsector ging erop vooruit. Met een jaargroei van 6,6 % en een bezettingsgraad van niet minder dan 90 %, beleeft de sector een ongelooflijke boom. Positief is ook dat deze groei nieuwe banen zal scheppen.

 

Ook de bouwsector kon flink vooruitboeren als gevolg van de stijgende vastgoedprijzen. Op een jaar tijd groeide de sector immers met 5,6 % (+0,6 % t.o.v. een maand voorheen).

 

Daarnaast kent de sector gespecialiseerd in bedrijfsuitrusting eveneens een flinke boost: 1,2 % ten opzichte van vorige maand en 3,7 % op jaarbasis en. Dit wijst er duidelijk op dat na al de sombere jaren bedrijven eindelijk opnieuw investeren in de toekomst.

 

Conclusie: globaal gezien groeit de Amerikaanse industrie even sterk als in 2007, het hoogtepunt van voor de crisis. Dit herstel is dan ook een positieve factor voor de hele economie van de VS. We verwachten dan ook een economische groei van ±2 % voor 2013 en van ±2,8 % in 2014. Met dergelijke niveaus doet de VS het dan ook veel beter dan de eurozone.

 

Deel dit artikel