Analyse
Stijging van de rentevoeten in Brazilië 4 jaar geleden - vrijdag 11 oktober 2013

De centrale bank van Brazilië heeft haar leidende rentevoet opgetrokken van 9 % tot 9,5 %.

De Braziliaanse aandelenfondsen zijn aanwezig in een aantal van onze portefeuilles. Wel passen ze vooral in een langetermijnbelegging. 

 

Terwijl de economische groei zich dit jaar tot 2,5 % zal beperken en de prijzen maar blijven stijgen, koos de Braziliaanse overheid ervoor om de inflatie te beteugelen. Want ondanks de daling van de laatste maanden (5,86 % in september ten opzichte van 6,09 % in augustus en 6,7 % in juni) ligt de inflatie in Brazilië nog steeds hoger dan het niveau dat de overheid beoogt, namelijk 4,5 %. Ook verwacht men dat de inflatie opnieuw zal toenemen gezien de daling van de real de prijs van de geïmporteerde producten omhoog stuwt.

Bijgevolg heeft de overheid voor de vijfde keer sinds april zijn leidende rentevoet opgetrokken. In totaal is de rentevoet nu op zes maanden tijd met 2,25 % gestegen en het ziet ernaar uit dat de overheid het niet hierbij gaat laten.

Door de rentevoeten op te trekken, tracht de overheid de consumptie af te remmen (die grotendeels door kredieten wordt gefinancierd) en de munt te ondersteunen, door buitenlandse investeerders aan te trekken.

Puntje bij paaltje zal de economie hierdoor echter nog brozer worden. Een duurzame groei is immers enkel mogelijk als er aan de infrastructuren en het economisch kader gewerkt wordt en prijsontsporingen uitblijven. Maar gezien in 2014 verkiezingen worden gehouden, worden langetermijnprojecten om de economie nieuw leven in te blazen momenteel nog op de lange baan geschoven. Het zal dus nog even duren voor het Braziliaanse economische klimaat de hemel ziet opklaren.

 

Deel dit artikel