Analyse
Italiƫ doorstaat de instabiliteit: een goede reden om er te beleggen? 4 jaar geleden - woensdag 16 oktober 2013

Ondanks de grote politieke instabiliteit en de dreiging dat S&P de rating van Italië nog verder zou terugschroeven, gaven de Italiaanse overheidsobligaties amper een kik en klom de beurs van Milaan fors hoger.

Veel is te danken aan de gespierde taal van Mario Draghi en de steun van de ECB. De economische groei zal echter zwak blijven. Laat Italiaanse activa voor wat ze zijn.
Enkel het aandeel van Enel vinden we nog koopwaardig. De resultaten voor het 2e kwartaal waren goed (ondanks een moeizame context), het energiebedrijf werkt voort aan zijn schuldafbouw en het koestert realistische langetermijnverwachtingen.

 

Hervormingen

Door de politieke onrust was er al sprake van een ratingverlaging van Italiaans schuldpapier. Zo'n vooruitzicht had de rentevoeten omhoog moeten jagen. Ondanks de onzekerheid kan Italië zich op 10 jaar nog echter altijd financieren tegen ±4,4 %. Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste is ruim 60 % van de Italiaanse schuld in handen van Italiaanse beleggers. Ten tweede zijn er de hervormingen die Rome 2 jaar geleden goedkeurde om de fiscale inkomsten te verhogen, de overheidsuitgaven terug te dringen en de economie competitiever te maken. Maar...

 

Banksector: te vermijden

Door in juli 2012 te verklaren dat de ECB alles zou doen om de euro overeind te houden en door een activa-inkoopprogramma op touw te zetten op de secundaire markt, schonk Draghi de landen in crisis extra zuurstof, en Italië heeft daar veruit het sterkst van geprofiteerd. Daarnaast profiteren de Italiaanse banken ook sterk van de langetermijnherfinancieringsoperatie (LTRO) van de ECB. Maar tot nu toe hebben de Italiaanse banken slechts 3,5 miljard terugbetaald. Ook liep het percentage dubieuze kredieten op tot 14 %. Met het einde van de LTRO in het verschiet, zal het lot van veel banken afhangen van de ECB. Die gaat begin 2014 stresstests uitvoeren die heel delicaat beloven te worden.

 

De beurs is niet goedkoop

De Italiaanse groei zal de komende kwartalen zwak blijven: het competitiviteitsverlies van de voorbije tien jaar is nog lang niet goedgemaakt en er wachten grote uitdagingen. De beurs van Milaan die de voorbije 3 maanden met maar liefst 17 % hoger klom, is niet goedkoop.
De onderstaande aandelen mag u houden:
– Eni: probeert zijn brandstofproductie op te krikken maar de extractie lijdt onder de situatie in Libië.
– Fiat: de totale fusie met Chrysler loopt steeds meer vertraging op. Als het fout loopt, zal de groep meer dan blikschade oplopen.
– Pirelli: probeert af te slanken om zijn schuld terug te dringen maar de activaverkopen zitten op een dood spoor.
– Telecom Italia: het aandeel van Telefónica in het kapitaal neemt toe, maar dat komt niet ten goede aan de kleine aandeelhouder. Vage langetermijnvooruitzichten.

 

Obligaties: afblijven

Italiaanse obligaties (staatsleningen) bieden 4,4 %, wat onvoldoende is om de risico's te compenseren gelinkt aan de enorme schuldenberg en de broosheid van de financiële sector, die mogelijk bijkomende overheidssteun zal nodig hebben.

 

Deel dit artikel