Analyse
India: niet allemaal rozengeur en maneschijn 4 jaar geleden - woensdag 30 oktober 2013

De inflatie blijft hoog en de roepie is nog steeds ondergewaardeerd t.o.v. de euro. En al kon de beurs van Bombay fors stijgen, toch valt de situatie te relativeren.

De beurs van Bombay is correct gewaardeerd en blijft ter diversificatie aanwezig in onze dynamische portefeuilles en onze portefeuilles op lange termijn. Als u het risico aanvaardt, mag u er 5 % in beleggen via de aandelenfondsen Aberdeen Global - Indian Equity A2 USD.

 

Situatie nog steeds delicaat

Na een bewogen zomer - de roepie kelderde fors en de rentevoeten rezen uit de pan - kon India opnieuw wat rust gekomen. Niettemin trok de overheid, uit voorzorg als een nieuwe vlaag van instabiliteit de kop zou opsteken, de leidende rentevoet voor de 2e keer op in 2 maanden tot 7,75 %.

 

Het doel hiervan is de inflatie die in september zo'n 9,8 % bereikte, de kop in te drukken. De strijd is echter bijlange nog niet gewonnen. De roepie is immers erg ondergewaardeerd ten opzichte van de euro (één euro is 84 roepies waard) met als gevolg dat geïmporteerde producten nogal duur uitvallen. Dit is op zich ongelooflijk slecht nieuws gezien India het merendeel van zijn energie importeert.

 

En alsof dit nog niet genoeg was, veroorzaakte een wervelstorm in het oosten van het land serieus wat schade. Een deel van de oogsten werden hierbij vernield, waardoor de voedingsprijzen flink de lucht in schoten.

 

Als de voedingsprijzen opnieuw hun normaal peil bereiken, zou dit de inflatie moeten temperen maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Opdat de prijzen zouden stabiliseren, moeten India en zijn roepie immers opnieuw bij de beleggers in de smaak vallen. En dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren.

 

Beurs in vorm

Ondanks deze netelige context doet de beurs van Bombay het erg goed. Zo staat de Sensex-index op het punt een nieuw record te bereiken nadat ze sinds begin 2013 met 6,9 % klom (in lokale munt). De Indiase overheid beschouwt deze forse stijging als een overwinning. Toch valt dit te relativeren: in buitenlandse munt is de Sensex immers over dezelfde periode met 8,9 % gezakt.

 

Deel dit artikel