Analyse
China blijft dynamisch 4 jaar geleden - dinsdag 22 oktober 2013

China probeert zijn economisch model om te vormen van een model dat hoofdzakelijk gericht is op de export naar een model dat ook meer steunt op de binnenlandse markt.

China liet in het derde kwartaal zijn tot dusver sterkste groei optekenen in 2013. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar klom het bbp 7,8% hoger (+7,5% in het tweede kwartaal), toch wel een knap cijfer voor 's werelds tweede economie.
De verhoopte rendementen op de Chinese beurs liggen bijna dubbel zo hoog als die in de eurozone, wat het hogere risico o.i. ruimschoots compenseert. China behoudt dan ook zijn plek in onze
aandelenstrategie

U mag er tot 10% van uw portefeuille aan besteden via de fondsen Fidelity China Focus A EUR en GAM Star China Equity USD.

 

In volle transitie

De overgang die China meemaakt, plaatst de overheid in Peking voor heel wat uitdagingen, maar voorlopig brengen ze het er behoorlijk goed af. De groeipiek in het derde kwartaal werd immers bereikt op een moment dat de yuan op een recordniveau stond t.o.v. de dollar (wat niet goed is voor de competitiviteit van China) en de export is in september met 0,3% gedaald op jaarbasis.

 

Op dit moment blijven de investeringen de belangrijkste motor van de economie, maar toch duwt ook de Chinese consument steeds meer aan de kar: zo stegen de detailhandelsverkopen in september met 13,3%, duidelijk meer dan de economie in haar geheel.

 

Groeiverzwakking op komst

Door de toename van de inflatie (3,1% in september) zal Peking wellicht de kredietverstrekking moeten afremmen als het elk gevaar voor oververhitting van de economie wil vermijden. Voeg daar nog een minder goed vormpeil van de export aan toe, en je hebt wellicht het recept voor een groeiverzwakking de komende kwartalen.

 

Wie dus op de terugkeer hoopt van dubbele groeicijfers, zal vergeefs wachten, maar toch blijft de dynamiek van het land indrukwekkend. Onze groeiverwachting voor China op lange termijn is 5,5%, een schril contrast met de eurozone, waar de groei amper zal uitstijgen boven de 1%.

 

Deel dit artikel