Analyse
Terug aan de slag! 4 jaar geleden - dinsdag 3 september 2013

Het leven van een belegger gaat vaak niet over rozen. Bewijs hiervan zijn de gebeurtenissen van deze zomer: het kruitvat in het Midden Oosten en de tegenslagen in de groeilanden.

Terwijl de laatste paar maanden in het teken stonden van strikte bezuinigingen stuwden de onlusten in Egypte en vooral de escalatie van het Syrische conflict de olieprijs hoger. En nu de versoepeling van de Amerikaanse monetaire politiek nakend is, beseffen de beleggers plots hoe broos de economie van sommige groeilanden eigenlijk wel is, terwijl ze vroeger verblind waren door de berg aan goedkoop geld die er te rapen viel. De kapitaalvlucht zorgt dan ook voor een ontwrichting van de financiële markten en als gevolg zien de groeilanden hun munt een forse duik nemen.

 

Al deze turbulentie doet ons natuurlijk denken aan de gouden regel waaraan de strategie van elke belegger moet voldoen: "Wat vandaag waar is, kan morgen anders zijn". De belegger moet zich dus hierop voorbereiden en doet dit door zijn portefeuille zo goed mogelijk te diversifiëren.

 

Zo bleef de waarde van het goud sinds het 4e kwartaal 2012 maar verder achteruitboeren totdat de laatste weken de politieke spanningen en de kapitaalvlucht uit de groeilanden de koers opnieuw fors omhoog stuwden. Gezien goud een traditionele vluchtwaarde is in crisistijden, is het zeker interessant om hierin te beleggen.

 

Tweede belangrijk punt: niet alle beleggingen zijn voor iedereen weggelegd. Zo zijn activa uit groeilanden volatieler dan activa uit ontwikkelde landen. Ze zijn dan ook meer geschikt voor beleggers die geen risico schuwen.

Tenslotte is het ook essentieel om uw beleggingsstrategie uit te stippelen volgens belangrijke economische fundamenten en volgens een visie op lange termijn. Uw beleggingen in de groeilanden verkopen omdat de koersen er momenteel terugvallen is dus bijvoorbeeld geen goed idee. Deze landen kennen immers nog steeds positieve economische vooruitzichten, al vraagt het soms wat tijd eer het potentieel van een economie volledig is opengebloeid.

 

Diversificatie, selectie in functie van uw profiel, koelbloedigheid en geduld zijn dé sleutelwoorden van elke belegger. Bent u dit vergeten en komt u terug uit vakantie? Dan zult u waarschijnlijk opkijken van de recente evolutie op de financiële markten. Mocht dit niet het geval zijn hopen we dat u het werk goed hervat.

Deel dit artikel