Analyse
Israƫlische beurs: beleggen in high tech? 4 jaar geleden - woensdag 11 september 2013

De kleine technologiewaarden op de Israëlische beurs zijn veelbelovend en hebben heel wat potentieel. Is het dan de moeite waard is om erin te beleggen?

De kleine technologiewaarden op de Israëlische beurs beschikken over een aanzienlijk potentieel maar dit gaat gepaard met een zeer hoog risico.
Ook is het erg moeilijk om rechtstreeks vanuit België in deze activa te beleggen. Eventueel kunt u kiezen voor Israëlische aandeelcertificaten die in New York noteren. Weinigen zijn echter interessant, met uitzondering van
Teva Pharmaceutical.

 

Niet in topvorm

De laatste jaren was de prestatie van de Israëlische beurs ontgoochelend. De TA100-index is sinds 2010 stabiel terwijl de S&P500 er in dezelfde tijdspanne 40 % op vooruitging. Ook sinds begin dit jaar is de markt stabiel terwijl de Stoxx 50 zo’n 4 % won en de S&P 500 15 %.

 

Deze zwakte is enerzijds te wijten aan het feit dat er al geruime tijd minder vraag is van zowel binnenlandse als buitenlandse beleggers. De omzet op de Israëlische beurs is over de jaren heen dan ook teruggevallen. Anderzijds is de beurs in haar totaliteit niet goedkoop. Vandaag noteert de markt tegen een koers/winst-verhouding van 18 terwijl het gemiddelde van de Europese en Amerikaanse beurzen onder de 14 ligt.

 

Moeilijke toegang

Wil u ondanks het hoge risico toch op de Israëlische beurs beleggen, schaft u best een korf aan (om het hoge risico te spreiden). Wel is het geen sinecure om een specifieke groep buitenlandse small caps te gaan analyseren, het potentieel in te schatten en te selecteren.

 

Ook is het zeer moeilijk om deze activa rechtstreeks te kopen. Geen enkele broker in België biedt rechtstreekse toegang op de Israëlische beurs aan. De transactiekosten kunnen flink oplopen. Er noteren wel ADR’s van Israëlische bedrijven op de beurs van New York maar u zal er enkel de aandelen van grote bedrijven vinden.

 

Deel dit artikel