Analyse
Groei weer helemaal terug in Europa? 4 jaar geleden - dinsdag 3 september 2013

De activiteitsgraad in Europa herstelt zich maar de economische groei zal het op korte en middellange termijn niet makkelijk hebben om duurzaam boven de 1% af te klokken.

Globaal bekeken zijn de Europese beurzen niet goedkoop en we nemen ze als dusdanig dan ook niet op in onze portefeuilles.
Dat betekent evenwel niet dat er geen interessante individuele aandelen meer te vinden zijn.
Koopwaardige aandelen uit de eurozone.
Koopwaardige Belgische aandelen.

 

Activiteit neemt toe

Na een lange periode waarin de activiteitsgraad in Europa steevast achteruitboerde, is de trend vandaag aan het keren. De PMI-index, een barometer voor het vertrouwen bij de aankoopdirecteurs van Europese bedrijven, klokte in augustus in heel wat landen af boven de 50 punten, de drempel tussen economische krimp en expansie.

 

In Duitsland bereikte de index zijn hoogste niveau van de voorbije twee jaar (51,7 punten), maar Nederland (53,5), Oostenrijk en Ierland (allebei 52) doen nog beter. Toch wel een opsteker is dat de activiteit zich ook herstelt in Italië (51,3 punten) en in Spanje (51,1), twee landen die keihard geraakt werden door de crisis. Zelfs in Griekenland, waar de activiteit wel nog altijd krimpt, is een cijfer van 48,7 punten het beste resultaat in bijna 4 jaar. Het lijkt er dus op dat het einde van de tunnel nu echt wel in zicht is.

 

Niet alle problemen van de baan

Om het in medische termen uit te drukken, betekent beterschap helaas nog niet dat de patiënt volledig genezen is. De situatie van de Europese arbeidsmarkt blijft zorgwekkend en het feit dat de koopkracht van de gezinnen wordt uitgehold, weegt in heel wat landen op de consumptie. De Europese groei is daardoor in belangrijke mate afhankelijk van de export, wat niet meteen geruststellend is op een moment dat de meeste groeilanden met een duidelijke economische vertraging kampen...

Deel dit artikel