Analyse
Fed: wel woorden, geen daden? 4 jaar geleden - woensdag 25 september 2013

Het is nu vijf jaar geleden dat de wereld in een crisis terechtkwam. Tegenwoordig verwachten de markten dat de Amerikaanse Federal Reserve zijn liquiditeitsinjecties zal minderen. Toch is hier tot nu toe nog niets van in huis gekomen.

Vermijd obligaties in dollar. Koop eerder Amerikaanse aandelen via de volgende fondsen: KBC Index United States, SSgA US Index Equity, Threadneedle American EUR of Threadneedle American USD.

Ook de tracker iShares S&P 500 is interessant. Ontdek ook welke Amerikaanse aandelen koopwaardig zijn. 

In de groeilanden blijven Chinese aandelen interessant. Beleg erin via de aandelenfondsen Fidelity China Focus A EUR en GAM Star China Equity USD.

 

Gebrekkige communicatie

Om de crisis te bestrijden en de economie aan te wakkeren, reduceerde de Fed haar leidend rentetarief tot 0 à 0,25%. Naast dat beproefde monetaire recept, kocht ze ook massaal hypothecair schuldpapier en overheidsschuldpapier op, met als bedoeling de langetermijnrente op een bodemniveau te houden.

 

Een tijdje geleden liet de Fed uitschijnen dat het bedrag in september zou worden teruggeschroefd, maar uiteindelijk bleef alles bij het oude. Het terugdringen van de monetaire interventies zal ongetwijfeld aanzienlijke gevolgen hebben. De Fed heeft immers bijna een kwart van de Amerikaanse overheidsschuld in handen en is ronduit onmisbaar geworden op het vlak van hypothecaire financiering. Elke daling, hoe klein ook, van de financiële hulp geboden door de Fed zal een weerslag hebben op de rentestand. . Sinds de eerste signalen in de richting van de terugkeer naar een normaler monetair beleid, zijn de Amerikaanse rentevoeten dan ook gevoelig gestegen, wat een impact had op de hele financiële wereld. Veel beleggers trokken zich uit de groeilanden terug met als gevolg dat de munten van die landen kelderden.

 

Een vicieuze cirkel

De Fed rechtvaardigt de status quo door te wijzen op de kwetsbaarheid van de economie en de verlaagde groeivooruitzichten voor 2013 en 2014. Maar de aankondiging van een terugkeer naar normalisatie stuwde de rentevoeten omhoog, wat op zijn beurt op de economie woog.

 

De vraag is nu: hoe uit deze situatie geraken? Maand na maand blijft het gewicht van de Fed op de obligatiemarkten toenemen. De markten zijn verslaafd geraakt aan makkelijk verkrijgbare liquiditeiten en vrezen voor ontwenningsverschijnselen. Terwijl de Fed aanvankelijk aangegeven had dat de liquiditeitsinjecties zouden stoppen eens de werkloosheid zou gedaald zijn tot 7% van de actieve bevolking, zegt Bernanke nu van oordeel te zijn dat de werkloosheidscijfers (vandaag 7,3%) niet de reële situatie op de arbeidsmarkt weerspiegelen.

 

Een stijging van de leidende rente lijkt niet langer zeker, zelfs als de werkloosheid onder 6,5 % duikt. Bijgevolg verwachten we niet dat de Amerikaanse centrale bank haar activainkoopprogramma voor eind 2014 zal opdoeken. Ook zou de Fed pas in het tweede halfjaar van 2015 zijn leidende rentevoet optrekken.

 

Op korte termijn is de status quo positief. Bewijs hiervan is de euforie op de beurzen kort na de aankondiging.
Op middellange termijn versterkt het echter de onzekerheid.
En op lange termijn zullen de positieve effecten van de versoepelingspolitiek nog steeds voor discussie zorgen. Het risico op o.a. inflatie baart zorgen.

 

Deel dit artikel