Analyse
Amerikaanse consument is ongerust 4 jaar geleden - woensdag 25 september 2013

De Conference Board, de index die peilt naar het consumentenvertrouwen in de VS, kende in september een daling en viel terug op zijn laagste punt sinds mei.

De politieke impasse inzake het budget en de overheidsschuld hebben er vast en zeker mee te maken. En gezien de gezinsuitgaven zo'n 70 %van het Amerikaanse BBP uitmaken, kan men enkele hopen dat de ongerustheid van de Amerikaanse burger niet nog meer toeneemt.
De Fed zal er echter alles aan doen om de terugval van de groei tegen te gaan. Bijgevolg hoeven we ons niet zozeer zorgen te maken om de Amerikaanse economie. U mag er dan ook in beleggen via
aandelen en aandelenfondsen.

 

Na een forse stijging in de lente is het consumentenvertrouwen nu al een paar maanden aan het dalen.
De Amerikaanse burger vreest opnieuw voor zijn job en vooral, voor zijn loon. Slechts 15,4 % van de ondervraagden in september ziet zijn loon op korte termijn stijgen (ten opzichte van 17,5 % vorige maand).

 

De officiële mededeling geeft meer details: "de daling is te wijten aan het feit dat de bevolking zich opnieuw zorgen maakt over de werkgelegenheid en de lonen op korte termijn. Al is de economische situatie verbeterd, toch vreest de consument ervoor dat dit nieuwe ritme in de volgende maanden niet zal aanhouden."

 

Een van de oorzaken van dit fenomeen is ongetwijfeld de politieke impasse waarin de VS zich bevindt, omtrent het budget en de verhoging van het toegelaten schuldenplafond. Hierdoor vreest men dat over enkele weken een aantal overheidsagentschappen de deuren zullen sluiten. In het ergste geval zou de overheid zelfs tijdelijk zijn financiële engagementen niet kunnen nakomen.

 

Deel dit artikel