Analyse
VS: industriesector vindt nieuw elan 4 jaar geleden - maandag 26 augustus 2013

Is industrie opnieuw een van de groeimotoren voor de economie? Blijven Amerikaanse aandelen een must in elke portefeuille?

De Amerikaanse industrie beleeft een nieuwe dynamiek. Dankzij de gedaalde energieprijzen is ze opnieuw competitief. Amerikaanse aandelen blijven een must in elke portefeuille, met een gewicht van 15 % (defensief), tot (20 % neutrale) of 30 % (dynamiek). U kunt erin beleggen via de tracker iShares S&P 500 (CAP) of een aandelenfonds. 

Maar ook meerdere individuele aandelen moeten garen kunnen spinnen bij de Amerikaanse revival.

 

Comeback "oude" industrie en fossiele brandstof

Een terugkeer naar gelijkaardige groeicijfers als voor de crisis in de westerse industrielanden leek niet haalbaar leek tenzij een belangrijke technologische evolutie de kaarten grondig zou herschudden. Die evolutie leek lange tijd te moeten komen van de biotech- of van de hernieuwbare energiesector, maar uiteindelijk is het "oude" industrie die voor een nieuw elan zorgt, dankzij de forse daling van de energieprijzen. Die daling is niet te danken aan de opmars van hernieuwbare energie, maar wel aan de ontwikkeling van nieuwe extractietechnieken voor leisteen- of schaliegas. Die technieken zijn niet onbesproken maar plaatsen de VS in poleposition om tegen 2015 de grootste gasproducent ter wereld te worden.

 

Boom in de maak voor de VS...

In 2008 piekte de gasprijs in de VS nog tot boven de 12 USD, vandaag is hij gedaald tot onder de 4 USD. In Europa ligt hij nog altijd rond de 12 USD. Zo'n situatie levert de VS een vitaal concurrentievoordeel op Europa. En het is niet het enige: flexibelere arbeidswetgeving ne minder strenge milieureglementering dragen ook bij aan een hogere competitiviteit. Er wodt dan enorm in de uitbreiding van productievestigingen in de VS geïnvesteerd, door Amerikaanse bedrijven (sommige beogen een verhoging van hun productiecapaciteit, andere, zoals Apple, profiteren ervan om productievestigingen te repatriëren op een moment dat de loonkosten in China stijgen en de productiekosten in eigen land dalen), maar ook door Europese (BASF, BMW en Volkswagen installeren productievestigingen in de VS om hun concurrentiekracht intact te houden).

 

Werk aan de winkel in Europa?

Momenteel zijn het nog in hoofdzaak de meest energieverslindende industriële sectoren die geneigd zijn zich in de VS te installeren, maar wanneer grote spelers delokaliseren, zijn ook leveranciers en klanten bereid dat voorbeeld te volgen. Anderzijds is het zo dat de energiekosten voor een groot gedeelte van de Europese industriële bedrijven slechts een klein deel van hun kosten vertegenwoordigen. Zij zullen wellicht ook liever in Europa blijven, ook al omdat de VS nu al gas begint uit te voeren en dat gaandeweg steeds meer zal doen, waardoor het prijsverschil tussen beide continenten zal verkleinen.

 

Toekomst oogt veelbelovend

Naast de positieve impact op de tewerkstelling en de economie, moet het goedkope Amerikaanse gas op termijn ook de handelsbalans van de VS weer in evenwicht kunnen brengen. In 2012 voerde de VS voor zowat 415 miljard USD aan olieproducten in en klokte het Amerikaanse handelstekort af op 540 miljard USD. Als het land op energievlak volledig in zijn eigen behoeften kan voorzien, iets waar het tegen het einde van dit decennium kan in slagen, en als het, zoals verwacht wordt, ook meer zal kunnen uitvoeren, dan moet het in staat zijn om de handelstekorten waarmee het lange tijd heeft gekampt uit te wissen. En dan zal meteen ook een van de redenen voor de zwakke Amerikaanse dollar verdwijnen. Voeg daar nog hogere fiscale inkomsten aan toe (die moeten helpen om de begrotingstekorten af te bouwen) en dan oogt de toekomst voor de VS en voor de dollar lang niet onaardig.

 

Deel dit artikel