Analyse
Olieprijzen: het verschil is verdampt 4 jaar geleden - dinsdag 27 augustus 2013

De voorbije weken is het prijsverschil tussen de twee belangrijkste olietypes, de WTI en de Brent Crude bijna volledig opgedroogd, terwijl het lange tijd meer dan 20 en zelfs 30 USD per vat bedroeg. Waarom?

De WTI-olie of Texas Light Sweet komt uit de staat Texas en geldt als richtinggevende prijs voor olie geproduceerd in Noord- en Zuid-Amerika.
Brent Crude staat voor olie uit de Noordzee en speelt dezelfde rol als WTI maar dan voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

U kunt in olie beleggen via een fonds zoals KBC Equity Oil of SSgA Energy Index Equity, of via individuele aandelen: Chevron is onze sectorfavoriet, gevolgd door BP.

 

Twee prijzen

De prijs van beide olietypes wordt bepaald op de internationale markten en week in het verleden nooit ver van elkaar af. Het gaat in beide gevallen ook over vaten met een inhoud van 159 liter. Door allerhande technische factoren liep het prijsverschil in 2011-2013 echter op tot 20 à 30 USD in het voordeel van Brent Crude.

 

Waarom is de kloof nu opnieuw gedicht?

Vorige week kostte een vat WTI-olie 106 USD en een vat Brent Crude 109 USD. En dat terwijl een jaar eerder een vat WTI nog 90 USD kostte en een vat Brent 114 USD. Het prijsverschil is bijna volledig weggesmolten doordat de beter dan verwachte macro-economische cijfers en de grotere vraag naar olie de prijs in de VS hebben opgedreven. De vraag bereikte haar hoogste niveau van de voorbije twee jaar, en de Amerikaanse voorraden, die traditioneel worden opgeslagen in Cushing (Oklahoma), zijn de voorbije weken flink geslonken. Er werd bovendien de voorbije maanden ook minder olie geproduceerd die aan de WTI-standaard kan voldoen. Ook het aanbod kromp dus. In Europa, waar er signalen zijn voor een zwak economisch herstel, daalt de vraag naar olie nog altijd, maar de daling verloopt nu minder snel.

 

Wat in de volgende maanden verwachten?

We verwachten dat het herstel in de VS nog aan vaart zal winnen en de vraag naar olie niet zal achterblijven. Een stijging van de olieprijs voor de rest van dit jaar en voor 2014 is dus mogelijk. Als gevolg zullen de prijzen van de twee olietypes wellicht verder naar elkaar toegroeien en net als enkele jaren geleden heel dicht bij elkaar in de buurt komen te liggen.

 

Deel dit artikel