Analyse
Fed van plan om gas terug te nemen 4 jaar geleden - vrijdag 23 augustus 2013

De Amerikaanse Federal Reserve bevestigt de vrees op de markten.

Het is goed mogelijk dat door de afbouw van de monetaire politiek de Amerikaanse beurs in een turbulentiezone zal treden. Toch biedt ze nog altijd hogere rendementen dan de meeste beurzen in de andere geïndustrialiseerde landen.
De Amerikaanse beurs blijft bijgevolg aanwezig in alle onze portefeuilles.
Beleg erin via
aandelenfondsen of via individuele aandelen. 

 

Als de Amerikaanse conjunctuur blijft aantrekken zoals verwacht, dan zal de Federal Reserve zijn inkoopprogramma van financiële activa (momenteel 85 miljard dollar per maand) tegen de herfst beginnen af te bouwen. Het einde is voorzien tegen midden 2014.

 

Wel benadrukte de Amerikaanse centrale bank dat ze haar erg soepele monetaire politiek nog een lange tijd zal blijven hanteren. Dit betekent dan ook dat ze de leidende rentevoet nog lang niet zal optrekken.

 

De aankondiging van de nakende afbouw van het stimuleringsprogramma van de Fed woog echter op de Amerikaanse beurs, die dit jaar hoge toppen scheerden dankzij de massale liquiditeiten die de Fed in de economie pompte.

 

Maar de impact van de politiek van de Fed reikt nog veel verder. Indien de VS de kredietprijs omhoogdrijft, dan zou dit een handicap kunnen betekenen voor de groeilanden die zich op die manier tegen een lage prijs financieren en hiervan ook erg afhankelijk zijn (India, Brazilië, Turkije...) .
De Braziliaanse (niet duur) en Indiase (correct gewaardeerd) beurzen maken deel uit van onze portefeuilles die dynamischer zijn/op lange termijn zijn belegd omwille van hun aanzienlijk potentieel. De Turkse beurs blijft echter te duur.

 

Deel dit artikel