Analyse
Zwitserse frank: naar een nieuwe hausse? 5 jaar geleden - woensdag 10 juli 2013

Rond de Zwitserse frank is het de voorbije maanden wel heel stil geworden. Is deze munt in de huidige tijden waar de onzekerheid toch toeneemt, geen goede vluchthaven?

We raden u nog steeds aan om ongeveer 5 % van uw vermogen in een Zwitsers obligatiefonds te beleggen, en in het bijzonder in KBC Renta Swissrenta (uitkering). Dit fonds kiezen we niet voor zijn rendement (nogal laag), maar voor zijn veiligheid. Net omdat de munt goed reageert als het slecht gaat, biedt ze een interessante diversificatie voor uw portefeuille.

 

Hoe heeft de munt het er sinds begin dit jaar vanaf gebracht?

In het begin van het jaar viel de Zwitserse frank terug tegenover de Europese eenheidsmunt toen de eurocrisis wat naar de achtergrond verdween. Het ergste leek achter de rug en de frank, die als veilige haven bij uitstek wordt gezien, werd verlaten. Sinds lang slaagde de munt er dan ook in om zich los te maken van het niveau van 1,20 CHF voor één euro, waarop ze maandenlang is blijven plakken. Al sinds september 2011 heeft de Zwitserse centrale bank deze ondergrens ingesteld. De bank zou deze grens, die aanzien wordt als een alarmniveau voor de Zwitserse export en concurrentiekracht, met hand en tand verdedigen. Ze slaakte een zucht van opluchting toen de munt naar 1,25 CHF ging tegenover de euro want ze zou niet eeuwig kunnen blijven ingrijpen om de munt te controleren (lees: verzwakken). Buiten een eenmalige piek tot bijna 1,26 CHF verzwakte de munt niet verder.

 

Hoe moet het nu verder met de Swissie?

De populariteit van de munt is de voorbije weken opnieuw toegenomen dankzij haar defensieve kwaliteiten. Voor één euro moet opnieuw slechts 1,23 CHF worden neergeteld. Nu heel wat munten, vooral uit de opkomende landen, heel wat pluimen hebben gelaten, zijn beleggers weer op zoek naar meer veiligheid en ze komen dan automatisch bij de CHF uit. Het kan niet worden uitgesloten dat de 1,20 CHF opnieuw in zicht komt en de Zwitserse centrale bank weer aan de bak moet, zeker indien de onzekerheid in het Midden-Oosten, rond de economische groei in China en de opkomende landen en rond Portugal verder zou toenemen.

 

Deel dit artikel