Analyse
Weekoverzicht van de beurzen 4 jaar geleden - vrijdag 19 juli 2013

De Stoxx Europe 50 sloot de week zo goed als onveranderd af, de Nasdaq en de S&P 500 lieten een hausse van meer dan 2 % optekenen. De S&P 500 staat op het hoogste punt ooit maar desondanks blijft de Amerikaanse beurs interessant. De stijging van de Bel 20 werd afgeremd door de terugval van AB InBev.

Beleggers verteren de eerste kwartaalcijfers goed.

 

In de financiële sector werden sterke cijfers gepubliceerd onder andere van Bank of America (houden), Morgan Stanley en Citigroup. De Europese banken konden hiervan een graantje meepikken en gingen hoger. Nordea (houden) publiceerde ook sterke cijfers. De Aziatische activiteiten van Ageas (houden) kregen een hogere waarde opgeplakt na een transactie in een Chinese participatie.

 

In de technologiesector publiceerden enkele grote namen eerder tegenvallende resultaten of waren ze niet optimistisch gestemd voor de toekomst. SAP (verkopen), Intel (kopen), Google (houden) en Microsoft behoorden tot deze groep. Er waren daarentegen goede resultaten voor IBM (houden) en Yahoo. Barco (houden) maakte sterke verkoopcijfers bekend maar zijn marges ontgoochelden. De groep gaat nieuwe herstructureringen starten.

 

In de automobielsector veerde Peugeot (houden) sterk op na een gunstige aanbeveling van HSBC.

 

De maritieme transporteurs zitten door de overcapaciteit op de markt in de problemen maar hun koers houdt hier reeds rekening mee. Hou CMB en Euronav in afwachting van een verbetering in 2015.

 

– L’Oréal (verkopen) heeft nog steeds te kampen met een vertraging van zijn verkopen (het dynamisme van de opkomende landen zou kunnen wegvallen).
– Nokia (verkopen) liet een nieuwe omzetdaling en verliezen optekenen; een verbetering laat op zich wachten.
– Umicore (houden) profiteerde niet van het feit dat de holding GBL (houden) een participatie van 4 % in zijn kapitaal heeft genomen. Steeds meer analisten maken zich echter zorgen over de winstgevendheid van zijn recyclage-activiteiten.
– Punch International plukte de vruchten van de verkoop van zijn participatie in Xeikon. Indien u ons speculatief advies van januari hebt gevolgd dan is uw rendement 32 %. Volgens ons is de waarde van Punch 7,80 à 8,30 EUR. Neem uw winst.
– Cardio3 BioSciences neigt na zijn spectaculaire start opnieuw naar zijn introductieprijs. Mijd dit type van zeer risicovolle bedrijven. Het recente nieuws rond Tiginex zet dit opnieuw in de verf. Het bedrijf, dat constant op zoek is naar vers geld voor onderzoek, heeft een kapitaalverhoging doorgevoerd tegen bradeerprijzen waardoor de koers met 40 % is teruggevallen. Dit terwijl de opgehaalde middelen slechts goed zijn om maximum 6 maanden het hoofd boven water te houden!

 

Agenda

– Maandag 22: resultaten van Philips, STMicroelectronics, Texas Instruments
– Dinsdag 23: resultaten van DuPont, AT&T, Apple, Deceuninck, Mobistar
– Woensdag 24: resultaten van Facebook, Daimler, GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Saint-Gobain; inflatie in Australië
– Donderdag 25: resultaten van Michelin, Xerox, Roche, Exmar, Nyrstar, Randstad, Reed Elsevier; zakenklimaat in Duitsland; BBP Verenigd Koninkrijk
– Vrijdag 26: resultaten van Total, Renault, Bekaert, Belgacom; inflatie in Japan

Deel dit artikel