Analyse
Verenigd Koninkrijk: inflatiestijging 4 jaar geleden - woensdag 17 juli 2013

In juni zijn de prijzen op jaarbasis met 2,9 % gestegen tegenover +2,7 % in mei.

De Bank of England zal niet direct ingrijpen en verkiest momenteel om de economie te stimuleren.
De Britse beurs is goedkoop en als belegger kunt u er niet omheen.
Beleg erin via
aandelenfondsen of individuele aandelen. 

 

Brandstof en kledij zijn de oorzaak van de forse prijsstijgingen. Zonder de matiging van vliegtuigtickets en voeding waren de prijzen trouwens nog meer gestegen.

 

Sinds het begin van de crisis mikt de Bank of England op een inflatie van 2 %, een doelstelling die enkel tijdens de diepe recessie van 2009 effectief is gehaald. De rest van de tijd lag de jaarlijkse stijging dikwijls boven de 3 %, met een piek van zelfs 5 %. Vanaf 3 % moet de voorzitter van de centrale bank de redenen van de prijsontsporing uitleggen aan de regering. Voorlopig ontsnapt hij hier nog aan maar waarschijnlijk niet voor lang aangezien de strijd tegen de inflatie naar het achterplan is verwezen. Steun aan de economie staat momenteel bovenaan de ranglijst.

 

De nieuwe nummer één van de Bank of England zal niet aarzelen om het soepele monetaire beleid aan te houden. Hij maakt zich weinig zorgen over de huidige evolutie van de prijzen. Dit is een nefaste politiek voor het pond en de obligatiemarkt maar gunstig voor de aandelenmarkt.

 

Deel dit artikel