Analyse
Opnieuw chaos in Egypte 5 jaar geleden - vrijdag 5 juli 2013

Het Egyptische leger heeft president Mohamed Morsi afgezet en de grondwet opgeheven.

Wellicht gaat het land een erg onstabiele periode tegemoet.
In afwachting van beterschap mag u de tracker Egypt Index ETF aanhouden.

 

De eerste Egyptische president, die vorig jaar democratisch werd verkozen, is aangehouden. Een aantal andere verantwoordelijken van de Moslimbroederschap, die alle verkiezingen wonnen sinds de val van Moebarak, werden eveneens gearresteerd.
Met de militaire staatsgreep komt aan het proces om van Egypte een democratie te maken een abrupt einde. Het land gaat weer een onzekere periode tegemoet en de economische situatie, die momenteel al catastrofaal is, wordt er zeker niet beter op.
Zo is de toeristische sector, Egyptes voornaamste inkomstenbron, sinds het begin van de onlusten 2 jaar geleden er drastisch op achteruitgegaan. De staatskassa is leeg en de basisproducten om de bevolking te voeden (graangewassen...) kunnen enkel geïmporteerd dankzij een aantal leningen, onder andere van Qatar.
Het land moet dus zo snel mogelijk opnieuw politiek en sociaal stabiel worden opdat de toeristen en de buitenlandse investeerders zouden terugkomen en de economie zouden aanzwengelen.

 

Maar gezien de Moslimbroederschap de eerste politieke partij van het land vormt en de oppositie erg verdeeld is, zal het erg moeilijk zijn om een consensus te vinden.

 

Deel dit artikel