Analyse
Japan op weg naar beterschap 5 jaar geleden - donderdag 11 juli 2013

Zal de politiek van Shinzo Abe, die aan de macht kwam met de bedoeling Japan opnieuw te lanceren en het land uit een deflatiespiraal van 15 jaar te halen, voldoende effect hebben?

De toekomst zal het uitwijzen.

Alleszins, de terugval van de yen kon de export en de winstgevendheid van de bedrijven alvast boosten. En de munt zou nog verder kunnen terugzakken. Dit stimuleert ons dus om Japanse aandelen in onze portefeuilles op 5 en 10 jaar op te nemen. We beleggen er 5 % van ons vermogen in via het fonds Aberdeen Global - Japanese Equity A2 JPY.
Wel mikken we niet op Japanse obligaties gezien deze slechts 0,9 % op 10 jaar bieden.

 

Mooie intrede

Shinzo Abe startte zijn tweede ambtstermijn als eerste minister en kondigde een groot herstelplan aan dat vooral aan openbare werken zal worden besteed. Ook heeft hij de Bank of Japan aangepord om de geldpers aan te spreken om de staat tegen een goede prijs te financieren en de munt te verzwakken om de tegen 2015 beoogde inflatie van 2 % te behalen. Zes maanden later is Japan op weg naar beterschap. De yen verloor meer dan 20 % tegenover de euro, de dollar, de Koreaanse won en de Chinese yuan. Een opleving waarvan ook de interne markt heeft kunnen profiteren dankzij het herwonnen optimisme van de gezinnen.

 

Het moeilijkste moet nog komen

Rond een aantal hervormingen (fiscaliteit, arbeidsmarkt, opening van sommige markten) is helaas nauwelijks vooruitgang geboekt. Dit jaar zal de overheidsschuld 228 % van het BBP bereiken en het overheidstekorten zal in 2014 nog 8% bedragen. Het is een feit dat het gemakkelijker zal zijn om de overheidsschuld aan te pakken wanneer de inflatie positief zal zijn maar alle schulden in 1 keer doen verdwijnen, is onmogelijk. Ook zet de inflatie de spaarders aan om hogere rentevoeten te vragen. De verhoging van de consumptiebelasting (8 % in 2014, 10 % in 2015) zou ook moeten bijdragen tot een begrotingsevenwicht maar stijgende fiscale inkomsten en dynamische interne markt gaan helaas moeilijk hand in hand. Aangezien het overgrote deel van de investeringen van bedrijven in het buitenland gebeuren, rekent Japan vooral op de export om zijn groei te verzekeren. Maar gezien de situatie van de wereldhandel zal de winst van Japans marktaandeel zeker ten kosten gaan van het verlies van een ander. Het is dan ook afwachten of de handelspartners het idee van een nog groter concurrentieel voordeel voor Japanse producenten genegen zullen zijn…
Ondanks een aangekondigde groei van 4,1 % (geannualiseerd cijfer) tijdens het eerste kwartaal, zal het moeilijk zijn voor Japan om op een duurzame wijze een hoge groei te boeken. Met een verwachte groei van 1,5 % in 2013 en in 2014 zal Japan het echter beter doen dan Europa en zelfs Duitsland, die andere grote exporteur.

 

Deel dit artikel