Analyse
Eurozone: monetaire status quo 4 jaar geleden - vrijdag 5 juli 2013

De Europese centrale bank houdt de leidende rentevoet op 0,50 %.

Rentevoeten

Terwijl op de Europese obligatiemarkt opnieuw spanningen woeden door een stijging van de rentevoeten in de landen die het hardst door de crisis getroffen werden, werd algemeen verwacht dat de ECB haar versoepelingspolitiek ging verderzetten. Des te meer omdat de recentste economische statistieken aantonen dat de recessie nog lang niet afgelopen is.

 

Inflatie

De prijsbeheersing is nog steeds van toepassing (inflatie van 1,6 % in juni t.o.v. 1,4 % in mei).Vooral de voedings-, alcohol- en tabaksprijzen stijgen het snelst (+3,2 %).

 

Werkloosheid

De situatie op de arbeidsmarkt takelt verder af. Zo bereikte de werkloosheid in mei een nieuwe piek (12,2 % van de actieve bevolking). Net als in de voorbije maanden ligt de werkloosheid het laagst in Oostenrijk (4,7 %) en Duitsland (5,3 %) en het hoogst in Spanje (26,9 %) en Griekenland (26,8 %). België doet het nog redelijk goed (8,6 %); Italië (12,2 %) zit op het gemiddelde.

 

Gezinsuitgaven

Van april tot mei stegen de kleinhandelsverkopen met 1 % maar de evolutie op één jaar tijd is nog steeds erg ontgoochelend (-0,1 %).

 

Deel dit artikel