Analyse
De voorbije beursweek 5 jaar geleden - vrijdag 5 juli 2013

Uiteindelijk eindigden de S&P500, de Stoxx Europe 50 en de Bel20 met een lichte winst.

De week begon in mineur: de Europese schuldencrisis stak opnieuw de kop op met het ontslag van de Portugese minister van Financiën en de vraag of Griekenland wel in staat is om aan de eisen van de Troïka te voldoen. Ook werd de rating van de banken Barclay’s (houden), Deutsche Bank (verkopen) en Crédit Suisse verlaagd. Gelukkig kon tegen het einde van de week de situatie in Portugal bedaren en spraken de Europese centrale bank en de Bank of England geruststellende woorden (de rentevoeten zullen nog een hele poos laag worden gehouden), waardoor de markten de week positief konden afsluiten.

 

Daarnaast zorgde de staatsgreep in Egypte voor een stijging van de olieprijs. Dit is echter slecht nieuws voor de herstellende wereldeconomie. De olieproductie in Egypte mag dan nog beperkt zijn, de markten vrezen namelijk voor een blokkade van het Suezkanaal waardoor olietankers niet naar Europa zouden kunnen doorvaren. We twijfelen hier echter aan. In afwachting dat de situatie wat stabieler wordt, zouden de prijzen rond de 100 USD moeten blijven schommelen. De onverwachte daling van de voorraden in de VS lag echter eveneens aan de oorzaak van de prijsstijging. De aandelen uit de oliesector konden hieruit wel voordeel putten (we raden u nog altijd Chevron en BP aan).

 

De voedingssector leed onder de aankondiging van een nakend onderzoek in China over mogelijke prijsafspraken tussen buitenlandse leveranciers over de prijs van babymelk. De voedingsfabrikanten voelen zich hierbij nogal ongemakkelijk om nog verder van deze sappige markt te smikkelen (ze hebben drastisch nood aan deze inkomsten om hun groei te bestendigen).

 

– Cardio3 Biosciences (niet kopen, onduidelijke vooruitzichten) heeft vrijdag zijn intrede gedaan op de beurs van Brussel. Een paar uur later lag de prijs bijna 10 % boven zijn introductieprijs, die zich overigens aan de onderkant van de vork bevond (16,65 EUR). De particuliere beleggers kregen alle gevraagde aandelen toegekend.
– Van de Velde (verkopen) kon al een paar aanwijzingen geven over zijn eerste halfjaar: de omzet daalt maar wel minder dan verwacht (-2 %).
– KBC (houden) slaagde erin de leningen aan KBC Ancora en Cera te herplaatsen en kon dus een deel van de Vlaamse overheidssteun terugbetalen.
– Melexis (kopen) genoot grote beleggersappetijt nadat het door een aantal analisten tot grote beursfavoriet werd verkozen (het aandeel is eveneens één van onze favorieten).
– Barco (houden) leed onder enkele analistenrapporten die erop wijzen dat de vervangingsmarkt voor digitale cinema pas in 2014 op dreef zou komen en de marges voor 2013 net iets minder goed zouden kunnen uitvallen dan voorzien.
– De Nationale Bank van België (NBB) moest terrein prijsgeven nadat bekend raakte dat ook het Hof van Cassatie de eis van de minderheidsaandeelhouders om haar reservefonds uit te keren verwierp. Daarmee verliest het aandeel zijn speculatief tintje.

 

Op de agenda

– Maandag 8/7: start van het resultatenseizoen van het tweede kwartaal met Alcoa; industriële productie in Duitsland
– Dinsdag 9/7: Lufthansa maakt cijfers bekend over het luchtverkeer; inflatie in China
– Woensdag 10/7: leidende rentevoet in Brazilië, kwartaalresultaten van Chevron
– Vrijdag 12/7: vergadering over de rentevoeten in Japan

Deel dit artikel