Analyse
De Australische werkloosheid zit in de lift 5 jaar geleden - vrijdag 12 juli 2013

In Australië zet de gestage klim van de werkloosheid zich door. In juni bedroeg die reeds 5,7% tegenover 5,4% bij het begin van het jaar.

De Australische dollar is één van de duurste munten tegenover de euro. Australische financiële activa zijn dan ook niet echt interessant. Laat deze markt links liggen.
Ontdek onze adviezen om
uw portefeuille samen te stellen.

 

De in overvloed aanwezige grondstoffen zijn lange tijd de groeimotor van het land geweest. Maar de vertraging van de vraag uit de opkomende landen (met China op kop) en de daling van de grondstoffenprijzen zorgden voor een kink in de kabel. De Australische economische groei bedroeg in het eerste trimester van 2013 2,5 % tegenover 4,3 % een jaar eerder. De werkgelegenheid voelt de gevolgen hiervan.

 

Zelfs al heeft de Australische dollar 14 % verloor op een jaar dan nog blijft de munt duur tegenover de dollar en de euro. De terugval van de Aussie begon evenwel van een zeer hoog niveau dankzij de hoge rendementen die het bood, zijn AAA-status en de grondstoffenboom. Deze elementen trokken menig buitenlandse belegger aan. De dure munt begon evenwel steeds meer te wegen op de concurrentiekracht van de exporteurs van het land en het toerisme.

 

Het is dan ook geen verrassing dat de autoriteiten ten allen prijze de munt willen verzwakken. Na zeven dalingen van de leidende rentevoet sinds 2011 (tot 2,75 %) heeft de Federal Reserve of Australia zijn laatste woord nog niet gesproken. De instelling wil immers de munt nog minder aantrekkelijk maken en de economie een duwtje in de rug bezorgen.

 

Deel dit artikel