Analyse
Australiƫ: opnieuw down under beleggen? 5 jaar geleden - maandag 22 juli 2013

De terugval van de vraag naar grondstoffen en de daling van de Australische rente doen de belangstelling van de beleggers teruglopen. Sinds begin dit jaar is de koers van de Australische dollar met 13 % gedaald ten opzichte van de euro, zodat de beurs van Sydney – uitgedrukt in euro – 6 % inleverde.

Overheidsfinanciën onder controle, beperkte overheidsschuld, rating AAA : het land heeft manoeuvreerruimte. In tegenstelling tot andere centrale banken kan de Bank of Australia de monetaire teugels nog voort vieren aangezien de leidende rente nog 2,75 % bedraagt en de inflatie niet onrustwekkend is (2,5 % in het eerste kwartaal).
Australië is één van de weinige landen die nog een AAA-rating hebben en de rente op de obligaties op 10 jaar is relatief hoog. Maar de Australische dollar is overgewaardeerd.
De verwachte rendementen op aandelen liggen lichtjes lager dan die van aandelen op de beurs van Londen en New York en de beurs is volatieler. In afwachting van een verdere koersdaling van de Australische dollar laten we de beurs van Sidney links liggen.
Er is geen haast bij om in het land van de kangoeroes te beleggen.

 

Heel wat veranderingen in Australië

De Australische economie gaat door een dipje. De groei van 2,5 % in het eerste kwartaal was de laagste sinds 2011. De vertraging van de Chinese economie is daar niet vreemd aan (China is de grootste afzetmarkt voor de grondstoffen die Australië uitvoert). De gedaalde vraag en de prijsdaling hebben de inkomsten van de grondstoffensector én van de volledige economie flink doen dalen. Ook de piek van de investeringen die gepaard gingen met de ontginning van de grondstoffen ligt achter de rug en daaruit volgt ook dat de buitenlandse investeringen teruglopen. Het land moet op zoek moet gaan naar andere economische motoren.

 

Minder goede perspectieven, maar toch…

De mijnsector was vroeger de onbetwiste motor van de economie, maar of een andere sector die rol kan overnemen, is onduidelijk. Toch zijn er goede redenen om te geloven dat Australië weer kan opveren. Het land had weinig last van de crisis maar trok lessen uit wat in de rest van de wereld gebeurde. Terwijl de spaarquote van de gezinnen begin 2008 amper 4 % bedroeg, was dat cijfer een jaar later al gestegen tot 12 % en schommelt het sindsdien rond de 10 %. Door de dure Australische dollar, de moeilijke conjunctuur en het gebrek aan zichtbaarheid op de wereldmarkten stelden de bedrijven ook hun investeringen uit. Het aanspreken van de oorlogskas die ze zo opbouwden, zou zeker de economie kunnen ondersteunen. Ook de vastgoedmarkt zou na een koersdaling met 5 % in één jaar, die ervoor zorgde dat het niet tot een door sommigen gevreesde zeepbel kwam, de zeilen van de economie bol kunnen helpen zetten. En de mijnsector zal ook zonder de eerdere gloriedagen opnieuw te beleven niet in elkaar klappen. En aangezien de Australische overheidsschuld ook dit jaar beperkt blijft tot 33 % van het BBP heeft de overheid nog enorm veel ruimte voor bijkomende stimuli. De Australische economie zal niet meer met 3,5 à 4 % groeien zoals het jongste decennium, maar een groei van 2,5 % is zowel voor 2013 als 2014 zeker mogelijk.

Deel dit artikel