Analyse
Uitleg over de sterke euro 5 jaar geleden - woensdag 26 juni 2013

De Europese eenheidsmunt is de laatste tijd op kousenvoeten hoger geslopen. Tegenover de dollar noteert de euro zelfs op het hoogste niveau van de afgelopen vier maanden. Waaraan ligt dit?

Gezien de dollar ten opzichte van de euro ondergewaardeerd is, voorzien we in onze portefeuilles een flinke plaats voor Amerikaanse activa, meer bepaald voor aandelen en aandelenfondsen.
Op langere termijn zal het groene biljet opnieuw terrein winnen ten opzichte van de Europese eenheidsmunt. Gezien de huidige sterkte van de euro, raden we u echter aan om op Amerikaanse activa in te zetten. Ontdek in welke mate en in welke activa u uw middelen kunt beleggen in de volgende rubriek: "
Stel uw portefeuille samen». 

 

De redenen achter de huidige sterkte

– Het monetaire beleid van andere centrale banken, het in omloop brengen van veel vers geld, heeft hun respectievelijke valuta afgezwakt en dit was in het voordeel van de euro.
– De euro is op een zucht van zijn hoogste niveau van eind 2011 t.o.v. de dollar. En hoewel op de financiële markten niet altijd een waterdichte verklaring kan worden gevonden voor een bepaalde koersbeweging, zijn er toch enkele elementen die de sterkte van de euro verklaren. Ten eerste zijn er tekenen dat economieën in de periferie beterschap laten zien terwijl de grote landen zoals Duitsland en Frankrijk recent iets beter uit de hoek zijn gekomen. Ten tweede hebben Europese beleggers geld uit de opkomende landen teruggebracht naar de heimat. Deze geldstroom heeft de euro ook ondersteund. De euro won de voorbije weken ook terrein tegen een hele resem munten uit de groeilanden.
– De voorbije dagen werd de opmars van de euro evenwel wat afgeremd toen de Federal Reserve bij monde van zijn voorzitter Ben Bernanke aankondigde dat het zijn soepele monetaire beleid geleidelijk zal afbouwen. Beleggers stuurden toen de beurzen en grondstoffen fors lager maar de dollar stond aan de kant van de winnaars.

 

Kan de euro haar opmars voortzetten?

Eén zwaluw maakt de lente niet. Het is nog te vroeg om te zeggen dat de eurozone de weg naar het economische herstel heeft ingeslagen. Er zijn nog heel wat indicatoren die op extra onweer wijzen, ook al kan niet worden ontkend dat op de obligatiemarkten beleggers minder negatief zijn geworden over de Europese schuldcrisis (getuige de forse daling van de rentevoeten op staatspapier uit de periferie). Maar de schuldcrisis is nog niet opgelost want heel wat overheden en onderdanen uit de eurozone blijven met torenhoge schuldposities kampen. Het zal met andere woorden geen sinecure zijn voor de euro om haar opmars verder te zetten.

 

Deel dit artikel