Analyse
De Chinese interbancaire rente rijst uit de pan: wat nu? 5 jaar geleden - woensdag 26 juni 2013

De Chinese interbancaire rente rijst uit de pan. Duidt dit op een imminente crisis à la Lehman Brothers? Moet u uw voorzorgen nemen en uw beleggingen in China beperken?

Wij menen van niet.

Ondanks de recente gebeurtenissen en de beperkte groeivooruitzichten, blijven we beleggen op de Chinese beurs. Raadpleeg onze strategie

Wel is het zo dat het land in volle overgang zit. Bijgevolg is een zekere turbulentie, zoals nu het geval is op de beurzen, vrijwel onvermijdelijk. Globaal gezien blijft China interessant voor de belegger die op lange termijn wil inzetten, en wel via de volgende fondsen: Fidelity Funds - China Focus A EUR en GAM Star China Equity USD.

 

De wil van de overheid

De torenhoge Chinese interbancaire rente is eigenlijk te wijten aan de overheid die de kredietverlening aan banden wil leggen. De Chinese centrale bank maakt zich namelijk zorgen over de zeepbellen op diverse marken (vastgoed...) en probeert de banken te overtuigen om minder leningen toe te kennen. De vrees voor het uiteenspatten van de zeepbellen is namelijk reëel.
Talrijke kleine banken en andere financiële instellingen houden hier echter totaal geen rekening mee en kennen volop leningen toe, terwijl ze zich financieel op de interbancaire markten bevoorraden. Peking heeft er dus voor gekozen om de grote banken aan te zetten hun kredietverlening binnen de perken te houden. Bijgevolg trok de Chinese centrale bank de interbancaire rentes op. De rentes rezen uit de pan.... totdat de overheid tussenkwam om de situatie te bedaren.
De piekende interbancaire rentes dienden dus als een waarschuwing voor al wie de regelgeving van de centrale bank vertikt te volgen. Het is trouwens niet onmogelijk dat een of andere kleine bank wordt opgeofferd om een duidelijk voorbeeld te stellen.

 

Een noodzakelijk risico

Het optrekken van de interbancaire rente was op zich geen slechte zaak. Als de Chinese kredietlening niet spoedig aan banden werd gelegd, ging de economie wel degelijk een rampscenario tegemoet.
Op lange termijn hebben de beslissingen van de Chinese overheid dus wel een positieve invloed. Op die manier kan het financiële systeem namelijk opnieuw aansterken en vermijdt China toekomstige wantoestanden. Op korte termijn gaat het hier echter om een riskante strategie. Als de piekende rente de hele economie zou besmetten, zou de impact namelijk een terugval van de Chinese groei tot gevolg kunnen hebben.
De bewuste aanpak van Peking is vooral te wijten aan het feit dat de overheid over enorm veel financiële middelen beschikt die ze indien nodig in de economie kan pompen om de banksector te stutten. Er is dus geen reden tot paniek. We verwachten geen noodlanding van de Chinese economie. Zelfs de analisten die op een dergelijk scenario mikken, tippen zelden op groeicijfers lager dan 6 %. Volgens ons zullen de Chinese groeicijfers dit jaar rond de 6,5 % liggen. Wat betreft het toekomstige groeipotentieel van het land voorspellen we cijfers rond 5,5 %.

 

Deel dit artikel