Analyse
China en India als dubbele locomotief van de wereldhandel? 5 jaar geleden - woensdag 5 juni 2013

Aangezien de Europese markt blijft slabakken, bracht de premier van China een officieel bezoek aan India. Doelstelling: de relaties tussen beide landen verbeteren en Chinese producenten makkelijker toegang bieden tot de Indiase markt.

Ondanks zijn iets lagere groeicijfers blijft China interessant en de Chinese beurs goedkoop. U mag er dan ook 10 % van uw portefeuille aan besteden via de fondsen Fidelity China Focus A EUR en GAM Star China Equity USD. De Indiase beurs is eveneens aanlokkelijk maar niet goedkoop. Beleg er 5 % van uw portefeuille via het fonds Aberdeen Global Indian Equity A2.

 

Balans in het voordeel van China

Het handelsverkeer tussen India en China is met de jaren fors gestegen (70 miljard dollar in 2013 t.o.v. 2 miljard in 2001-02). Toch gaat slechts 9 % van de Indiase export richting China en exporteert China slechts 2 % naar India. Dit is helaas niet voldoende om de zwakke vraag vanuit het westen te compenseren.

 

Naar een meer evenwichtige relatie

Beiden landen willen daarom hun handelsverkeer stimuleren. Zo wil China er alles aan doen om de toegang van India tot de Chinese markt te verbeteren, onder meer in de farma-en de IT-sector. Een andere piste is het installeren van productievestigingen van Chinese bedrijven in India. Aangezien deze bedrijven producten maken die wereldwijd worden geëxporteerd, zal dit de Indiase economie zeker wat zuurstof bezorgen.

 

Niet op korte termijn

Probleem is echter dat de productiviteit in China veel hoger ligt dan in India. Ook lopen contracten tussen de Indiase overheid en buitenlandse investeerders vaak stuk op de complexe bestuurlijke indeling van het land. Een evenwichtige situatie tussen China en India zal dus erg veel tijd en werk vragen.

 

Conclusie

In afwachting dat de binnenlandse consumptie het overneemt van de export als motor voor zijn groeimodel, versterkt China zijn positie op diverse markten, zoals India. Wel is de Chinese export naar India erg bescheiden en zal het de vraag vanuit Europa en de VS nooit kunnen vervangen. China zal dus moeten wennen aan lagere groeicijfers. We schatten het Chinese stijgingspotentieel op middellange termijn op 5,5 %.
India zal van zijn kant zeker kunnen profiteren van de vlottere toegang tot China (2e grootste economie ter wereld). Wel heeft het land het moeilijk om zich op economisch vlak te ontplooien doordat hervormingen en investeringen in de infrastructuur vaak heel veel tijd vragen.

 

Deel dit artikel