Analyse
Blijft het Poolse mirakel voortduren? 4 jaar geleden - donderdag 20 juni 2013

Polen maakte als enig Europees land geen recessie door sinds de crisis van eind 2008 en ontpopte zich in alle discretie tot een soort van economisch kampioen.

Polen biedt nog altijd interessante beleggingskansen op langere termijn. Ondanks het feit dat de zloty ondergewaardeerd is t.o.v. de euro, vinden we de geboden rendementen te laag om obligaties in PLN te kopen. Poolse aandelen zijn niet meer goedkoop maar vormen binnen een investeringsstrategie op lange termijn (20 jaar) wel nog een goede diversificatie. Investeer er tussen 5% (neutraal profiel) en 15% (dynamisch profiel) van uw portefeuille. De tracker iShares MSCI Poland is vanuit die optiek een aanrader.

 

Een evenwichtige economie

Polen kon de crisis vrijwel ongehavend doorkomen dankzij zijn gediversifieerde economie (niet te sterk afhankelijk van een bepaalde sector). Zo kende het zijn dieptepunt in 2009 toen zijn groei daalde tot 1,6 %.Ook kon Polen als grootste land in Oost-Europa terugvallen op zijn grote binnenlandse markt, toen zijn export in 2009 met 6,8% afnam. En met een overheidsschuld van minder dan 50% van het BBP kon de regering budgettaire maatregelen nemen om de scherpe kantjes van de crisis wat te verzachten. Daarnaast is Polen geen euroland en kan het dus zijn eigen monetaire beleid voeren. Zo verlaagde het tussen 2008 en 2009 zijn leidende rentevoet om de economie weer te stimuleren. Hierdoor verloor de zloty maar liefst de helft van zijn waarde t.o.v. de euro. Gelukkig lieten de Polen zich niet door de lage rentevoeten verleiden en vermeden het land zo een explosie van private schulden.

 

Niet immuun voor de buitenwereld

Aangezien 78% van de Poolse export bestemd is voor de EU, voelt Polen de gevolgen van de recessie in de rest van Europa, vooral vanuit Duitsland (27% van zijn export). Ook de binnenlandse vraag krijgt het moeilijker. Bovendien stijgt de werkloosheid, wat een negatieve impact heeft op het vertrouwen en de consumptie van de gezinnen. Tot slot is ook de kredietverstrekking sterk vertraagd en vielen de bedrijfsinvesteringen nagenoeg stil.

 

Potentieel op lange termijn blijft intact

De komende kwartalen worden dus moeilijker maar in tegenstelling tot de rest van Europa is er geen gevaar voor een recessie. De overheidsschuld bedroeg in 2012 55,6% van het BBP en het begrotingstekort 3,9%. Daarnaast bedraagt de inflatie slechts 0,8 % en schroefde de centrale bank bijgevolg haar leidende rentevoet tot 2,75 %, een historisch minimum. Op langere termijn blijft het potentieel van Polen intact. Na een periode waarin het zijn handelsbanden prioritair met West-Europa en vooral met Duitsland aanhaalde, richt het zich nu op China. Dankzij een strategisch partnership dat eind 2011 afgesloten werd, zijn de Chinese investeringen in Polen al fors gestegen.

 

Deel dit artikel