Analyse
Australische economie vertraagt 5 jaar geleden - woensdag 5 juni 2013

Na de matige macro-cijfers en de voorzichtigheid van de centrale bank, wordt de tendens bevestigd. De economische groei in Australië kent een dip.

U blijft best de Australische dollar vermijden. We raden u eveneens af om in Australische activa te beleggen: de beurs is niet goedkoop en de rentevoeten liggen er laag.
Voor alternatieven surft u best naar onze rubriek «
Stel uw portefeuille samen ». 

 

In het eerste kwartaal steeg de Australische economie met 0,6 % vergeleken met het kwartaal ervoor. Hiermee bereikte de jaarlijkse groei slechts 2,5 %, wat het laagste niveau is sinds het tweede kwartaal 2011.

 

De industriële productie (-0,8 % t.o.v. vorig kwartaal) gaat nog steeds gebukt onder de hoge kangaroedollar en de bouwsector (-2,1 %) lijdt onder de daling van de economische groei. De mijnsector (+1,5 %) ontwikkelt zich verder maar de boom, waardoor de Australische groei een hoge vlucht nam, is stilaan aan het uitdoven.

 

De economie bevindt zich duidelijk tussen twee fases. Geen enkele sector neemt de fakkel over van de ooit zo florerende mijnproductie. Een verontrustende overgang, aldus de leidinggevenden. Op 4 juni koos de centrale bank van Australië er wel voor om haar leidinggevende rentevoet ongewijzigd te laten op 2,75 % (zijn historisch dieptepunt). De bank sluit een nieuwe verlaging echter niet uit.

 

Deze vooruitzichten deden de Australische dollar nog wat verder achteruitboeren, een trend die al een aantal maanden aan de gang is. Toch blijft de munt 20 % overgewaardeerd ten opzichte van de euro.

 

Deel dit artikel