Analyse
Landbouwgrondstoffen: forse prijsdalingen 5 jaar geleden - dinsdag 28 mei 2013

Het voorbije jaar zetten heel wat soft commodities een stapje terug. Zo kregen koffie, suiker, katoen en cacao een enorme oplawaai.

Er zijn ETF’s en afgeleide producten om in deze grondstoffen te beleggen maar we hebben ze nooit aangeraden en gaan dat in de toekomst ook niet doen. Aan de ene kant zijn we van mening dat de evolutie van deze grondstoffen niet in te schatten valt. Er zijn te veel factoren die een rol spelen bij de prijsbepaling waarop we geen vat hebben en niet in te schatten zijn zoals het weer bijvoorbeeld. We zijn van mening dat deze markten enkel bestemd mogen zijn voor producenten van deze grondstoffen, handelshuizen en (grote) gebruikers zoals Kraft Foods bijvoorbeeld.

 

Stonden landbouwgrondstoffen niet in de gratie van de markt?

Tot voor twee jaar geleden was dit inderdaad zo en gingen landbouwgrondstoffen of soft commodities (worden niet ontgonnen zoals ‘harde’ grondstoffen maar geteeld) door het dak. De stijgende vraag door de groei in de ontluikende markten in combinatie met een stabiliserend of lichtjes dalend aanbod zorgde voor structureel stijgende prijzen. Zelfs de financiële crisis leek deze grondstoffen in eerste instantie nauwelijks te deren. Verschillende grondstoffen zoals koffie, suiker, katoen, graan en cacao zetten nieuwe historische prijsrecords neer of noteerden op de hoogste koersen in jaren. In sommige landen werden deze producten zelfs zo goed als onbetaalbaar. Maar geleidelijk aan verdween de euforie en brokkelden de koersen de voorbije twee jaar opnieuw af. De prijsdalingen zijn niet van de poes. Suiker, koffie en katoen verloren meer dan de helft van hun waarde terwijl cacao zo’n 40 % terugviel.

 

Wat zijn de redenen van de prijsdaling?

De prijsstijgingen hebben heel wat boeren en telers aangezet om deze gewassen te planten. Maar nu de prijzen dalen, kan de productie niet zomaar worden beperkt aangezien deze gewassen voor verschillende jaren opbrengst bieden. Een productieaanpassing aan lagere prijzen ligt dus veel moeilijker. Voeg daar nog aan toe dat weinig oogsten werden verwoest door ziekte of slecht weer waardoor recordoogsten werden binnengehaald. In deze grondstoffen zijn de voorraden dan ook aanzienlijk. Daarnaast neemt de vraag uit de opkomende landen, waar de economie toch minder groeit, minder toe dan voorheen. Zolang de voorraden niet worden aangesproken, zal er van een prijsommekeer geen sprake zijn.

 

Deel dit artikel