Analyse
Groeicijfers in Braziliƫ ontgoochelen 5 jaar geleden - donderdag 30 mei 2013

Ondanks de belastingvermindering en de herstelplannen kon de economie in het 1e kwartaal met slechts 0,6 % groeien ten opzichte van het vorige kwartaal (+1,9 % t.o.v. een jaar geleden). Dit cijfer ligt dan ook lager dan de verwachtingen en dan de prestaties van de laatste 10 jaar (+4 à 5 %).

Als u openstaat voor een zeker risico en over een portefeuille beschikt met een beleggingshorizon van 10 jaar of meer, kunt u 5 % beleggen in Braziliaanse aandelen via gespecialiseerde fondsen. 

 

In het eerste kwartaal namen de gezinsuitgaven, die lang de groeimotor van de economie waren, met slechts 0,1 % toe als gevolg van de inflatie die tegenwoordig 6,5 % bedraagt.

 

De industriële sector boerde dan weer met 0,3 % achteruit. Deze daling is te wijten aan de hoge lonen, de zwakke productiviteit en de gebrekkige infrastructuur.

 

Ook is er goed nieuws: de agrarische sector steeg met 9,7 %, dankzij de uitstekende oogsten. Bovendien namen de investeringen met 4,6 % toe. Het is erg belangrijk dat de investeringsuitgaven blijven stijgen in de volgende kwartalen aangezien ze de enige manier zijn om de Braziliaanse economie sneller te doen groeien.
Helaas heeft de centrale bank andere prioriteiten dan de investeringen te stimuleren en wil het liever de inflatie terugdringen, al is dit momenteel nadelig voor de economie. Zo trok de centrale bank in april zijn leidende rentevoet op met 0,25 % voor de eerste keer sinds juli 2011. Op 30 mei voerde het de rentevoet nogmaals op met 0,50 %, tot 8 %. En dit zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn.

 

Deel dit artikel