Analyse
Financiële markten in april: heropstanding euro 5 jaar geleden - dinsdag 7 mei 2013

Op de wisselmarkten is geen enkele maand dezelfde.

In maart deden de moeilijke redding van Cyprus en de politieke crisis in Italië de euro nog terugvallen.
In april wist de Europese eenheidsmunt zich evenwel te herpakken tegenover de belangrijkste munten.
We blijven echter nog steeds weinig beleggen in de eurozone.
Om een evenwichtige portefeuille samen te stellen, raadpleeg
onze strategie. 

 

De heropstanding van de euro is te danken aan het feit dat de rust rond de schuldencrisis is teruggekeerd. Beleggers, die zeer snel op hun paard zitten in tijden van turbulentie, komen even snel terug met de voeten op de grond eenmaal de rust is teruggekeerd. Ze waren niet te beroerd om opnieuw hun vertrouwen in de euro uit te drukken. De bijdrage die spaarders moesten ophoesten voor de redding van Cyprus en de onbehouwen voorstellen van de voorzitter van de Eurogroep zijn vergeten. Met de samenstelling van een regering onder de leiding van Enrico Letta is de politieke crisis in Italië voorbij.

 

Men zou nu kunnen besluiten dat met het herstel van de euro alles terug koek en ei is. Niets is minder waar. De Europese economie zakt verder weg in een recessie en zelfs de meest solide landen zoals Duitsland beginnen de crisis te voelen. De toestand rond de openbare schuld verbetert daarenboven niet. De laatste officiële cijfers van 2012 tonen een stijging van de openbare schuld aan voor de hele eurozone: 90,6 % van het BBP tegenover 87,3 % in 2011 en minder dan 70 % voor de crisis. De eurozone blijft volharden in haar besparingspolitiek die geen zoden aan de dijk brengt. En na Cyprus begint ook Slovenië in het moeras weg te zakken door toedoen van zijn banksector.

 

De appreciatie van de euro zal duren tot bij de volgende turbulentie. Daarenboven zijn de intrestvoeten teruggevallen tot historische laagtepunten. De vooruitzichten voor de eenheidsmunt zijn slechts ten opzichte van enkele munten gunstig zoals de yen. De Japanse munt verloor 6 % tegenover de euro in april (en bijna 30 % sinds juli 2012) en is het slachtoffer van de zeer soepele monetaire politiek in Japan.

 

Deel dit artikel