Analyse
De Footsie viert feest 5 jaar geleden - woensdag 22 mei 2013

Op 20/05 klokte de index FTSE100 van de beurs van Londen af op 6 755 punten, wat het hoogste niveau is sinds september 2000.

Britse aandelen blijven deel uitmaken van onze portefeuilles.

 

In tegenstelling tot andere Europese landen, kon het Verenigd Koninkrijk een nieuwe recessie ontwijken. Zo boekten de Britten in het eerste kwartaal een groei van 0,3 %.

 

Maar ondanks de dalende inflatie (slechts 2,4 % in april), boert de koopkracht van de Britse huishoudens achteruit (de lonen stijgen slechts met 0,4 % per jaar). Fundamenteel gezien blijft de Britse economie dus nog zwakjes. Ook wijst niets erop dat het land in een nabije toekomst opnieuw flinke groeicijfers zal boeken zoals dit het geval was voor de crisis.

 

Wel wordt twee derde van de omzet van de bedrijven die in de FTSE100 opgenomen zijn in het buitenland gedraaid. De Londense beurs blijft bijgevolg de voorkeur genieten van beleggers die op de wereldeconomie willen inzetten. Bovendien is de Britse pond momenteel goedkoop en biedt de Londense beurs hogere rendementen dan de meeste andere beurzen.

 

We raden u onder meer aan:

BP: de koers is te zeer afgestraft door het proces over de olieramp in de VS maar de eerste kwartaalresultaten bevestigen dat de situatie bij BP aan het normaliseren is.
GlaxoSmithKline is zijn activiteiten aan het hercentreren en versterkt geleidelijk aan zijn positie in de groeilanden.
National Grid beschikt over een bijna-monopolie op de markten en biedt een aantrekkelijk dividend.
Rio Tinto: sterke positie op de ijzererts- en kopermarkt (hoge marges).
Sage biedt het hoofd aan de Europese crisis dankzij een trouw cliënteel en zijn flinke groei in de VS.
Sainsbury: goede jaarresultaten; is van plan de volgende jaren uit te breiden en wil nog meer profijt halen uit zijn bankdivisie.
Vodafone profiteert nog steeds van het dynamisme van zijn Amerikaans filiaal.

 

Andere aandelen en Britse fondsen.

 

Deel dit artikel