Analyse
Bezuinigingen: enige weg voor Europa? 5 jaar geleden - donderdag 2 mei 2013

Al sinds het begin van de crisis zien de Europese leiders bezuinigen om de overheidsfinanciën te saneren als hun hoofdprioriteit. Helaas leverde dat nog niet echt overtuigende resultaten op. De besparingen staan dan ook steeds meer ter discussie, temeer omdat ze wegen op de groei.

Er is een gebrek aan echt gezamenlijk economisch beleid. De kans dat de eurozone op korte termijn uit de recessie raakt, is erg klein, wat meteen ook de reden is waarom onze portefeuilles grotendeels in andere regio's beleggen (o.a. voor 25% in de VS). 

Dat wil anderzijds niet zeggen dat er geen interessante Europese aandelen meer te vinden zijn. Veel Europese bedrijven zijn actief buiten onze grenzen: Deutsche Post (kan via dochter DHL bogen op een sterke aanwezigheid in de groeilanden), Delhaize (realiseerde vorig jaar 64% van zijn omzet in de VS en bijna 88% van zijn winst), Aegon (VS is zijn belangrijkste markt).

 

Veel geblaat maar weinig wol

Sinds 2009 en proberen de Europese overheden hun financiën te saneren door in de uitgaven te snoeien en de belastingen te verhogen. In een eerste fase leverde dat resultaat op (begrotingstekort slonk van 6,4% van het Europese bbp in 2009 naar 4,2% in 2011). Maar nog meer vooruitgang boeken lukt sindsdien almaar moeilijker.
Het Europese begrotingstekort daalde in 2012 weliswaar tot 3,7% van het bbp, maar die verbetering was louter te danken aan de prestaties van landen die toen nog in topvorm waren (Duitsland). In de landen die het hardst geraakt werden door de crisis (Spanje, Griekenland, Portugal), zijn de tekorten groter geworden. Dat geldt ook voor Denemarken, Finland en Tsjechië.
Door de economische recessie weerklinkt er steeds luider kritiek op het besparingskeurslijf dat Europa zichzelf heeft aangemeten. Uiteraard gaan een gezonde economie en gezonde overheidsfinanciën hand in hand. Maar die financiën saneren in tijden van laagconjunctuur blijkt ook bijzonder pijnlijk. In die mate dat het IMF aan Europa vraagt om het besparingsritme te vertragen!

 

Nog manoeuvreerruimte aanwezig

De overheidsschuld in de eurozone bedroeg 90,6% van het bbp in 2012, wat uiteraard niet niks is, maar wel lager in de VS of in Japan. En met een begrotingstekort van 3,7% van het bbp scoort de eurozone duidelijk een pak beter dan de VS en Japan.
Europa beschikt dus over meer financiële manoeuvreerruimte, maar slaagt er niet in die aan te spreken doordat het nog altijd geen echt gemeenschappelijk economisch beleid heeft. De ECB is ook veel minder geneigd om de reële economie te ondersteunen. Tot slot focussen ook EU-landen met een betere budgettaire situatie zeer sterk op besparen (Duitsland).
Gevolg van dit alles: terwijl de VS en Japan in 2013 naar verwachting zullen afklokken op een economische groei van 2,2 en 1%, zal de eurozone welllicht in het rood eindigen (krimp van 0,2%) en kampt ze met een historisch hoge werkloosheid van 12%!

 

En in België?

 

Deel dit artikel