Analyse
Amerikaanse rente op 30 jaar brokkelt af: waarom? 5 jaar geleden - donderdag 2 mei 2013

De voorbije twee maanden heeft de Amerikaanse 30-jaarsrente een flinke stap teruggezet.

Door de recente daling van de rente vinden we Amerikaans staatspapier te duur en de rentevergoeding te laag. De Amerikaanse beurzen daarentegen bieden interessante opportuniteiten. Het is het moment om erin te beleggen. Het is een feit dat de Amerikaanse economie zich slechts traagjes herstelt en af en toe wordt opgehouden maar de herstelbeweging is ontegensprekelijk ingezet.
Zie onze adviezen in Amerikaanse
aandelen en aandelenfondsen (we raden ze aan voor 25 % van onze basisportefeuille).

 

Waarom is de 30-jarige rente teruggevallen?

De 30-jarige rente op Amerikaans staatspapier is sinds begin maart van 3,30 % teruggevallen tot 2,85 %, een vrij spectaculaire daling voor deze rentevoet die als referentie dient bij hypothecaire kredieten in de VS. De reden van die terugval is de slechte economische data die de voorbije weken in de VS (jobcreatie vertraagt) maar ook in China (tegenvallende groei) en Duitsland (industriële activiteit gaat achteruit) zijn gepubliceerd. Risicovollere activa liggen dan ook minder goed in de markt. Amerikaans staatspapier deed dan ook dienst als veilige haven. Bovendien vluchtten ook veel beleggers uit het goud, een extra boost voor overheidspapier.

 

Wat als de Federal Reserve de rente gaat optrekken?

Dat is de vraag van 1 miljoen. Ooit zal dit moeten gebeuren en sommige leden van de Fed hebben al een ballonnetje opgelaten om de huidige soepele monetaire politiek geleidelijk terug te draaien. Dit betekent dat de Fed op termijn ook zijn steunaankopen op de markt van overheidsobligaties zal verminderen. De instelling doet dit om de rente laag te houden en de economie (en vooral de huizenmarkt) aan te zwengelen. Het terugdraaien zou de rente een flinke duw in de rug geven en ware vlucht uit staatspapier kunnen veroorzaken. Maar zo ver zijn we nog niet. Zolang de inflatie in toom blijft en de economische motor maar niet op een hoger toerental wil gaan draaien, heeft de Fed weinig reden om het soepele beleid terug te schroeven. De rente op 30 jaar kan dus nog een tijdje op een laag niveau blijven.

 

Deel dit artikel