Analyse
Abenomics? 5 jaar geleden - donderdag 30 mei 2013

De Japanse beurs ging er fors op vooruit dankzij het ingrijpen van de huidige Japanse eerste minister Shinzo Abe.

Neen. De beurs van Tokio is niet goedkoop genoeg. Op obligatievlak is het ook te vroeg om in te stappen. De daling van de yen is waarschijnlijk nog niet achter de rug.
Raadpleeg
onze strategie om uw beleggingen te organiseren.

 

Shinzo Abe

De voorbije maanden staat de hele financiële wereld met verbazing te kijken naar de heropleving van de Japanse beurs. De Nikkei-index won sinds begin dit jaar reeds 36 % (18,5 % in euro) ondanks de inzinking van vorige week (Tokio verloor 7,3 % tijdens één sessie). Hoe dan ook ging de beurs er fors op vooruit dankzij het ingrijpen van de huidige Japanse eerste minister Shinzo Abe, aangetreden op 26 december 2012, die met zijn Abenomics een einde tracht te breien aan jarenlange deflatie.

 

Wapenarsenaal

Abenomics staat voor het enorme wapenarsenaal aan monetaire stimuli die door the Bank of Japan zijn bovengehaald onder invloed van Abe. Dit gaat van het drukken van geld tot het opkopen van overheidsobligaties en andere financiële producten zoals ETF’s en vastgoedfondsen. De centrale bank kan de rente immers niet meer verlagen om de economie te stimuleren want ze staat al jaren op 0 %. De doelstelling van dit alles is de inflatie binnen twee jaar tot 2 % aan te wakkeren en in dezelfde beweging de Japanse munt, de yen te verzwakken om de export een hart onder de riem te steken. Het effect liet niet op zich wachten en de yen kreeg tegenover de euro (-12,9 %) sinds begin dit jaar een enorme oplawaai te verwerken.

 

Beleggen in Japan?

Over het algemeen is de beurs van Tokio niet goedkoop genoeg om aantrekkelijk te zijn. De markt zit weliswaar in een hausse maar is ook zeer gevoelig voor het minste slechte nieuws. Vorige week donderdag kregen beleggers al een waarschuwing met een daling van de Nikkei-index van 7,3 %, de sterkste daling op één sessie in twee jaar! Kortom, de vooruitzichten blijven momenteel te troebel (het is nog te vroeg om te zien of de nieuwe maatregelen het verwachte effect zullen sorteren), daarenboven is het dividendrendement eerder aan de lage kant (ongeveer 1,9 % bruto). Op obligatievlak biedt de forse daling van de yen mogelijkheden. Het zijn niet zozeer de rentevoeten die ons aantrekken (ze liggen zo goed als op nul) maar de vooruitzichten op een herstel van de munt op lange termijn. Maar het is nog te vroeg om in te stappen. De daling van de yen is waarschijnlijk nog niet achter de rug. Daar rekent de regering alvast op. 

 

Deel dit artikel