Analyse
Voor één euro krijgt u momenteel 130 yen 5 jaar geleden - donderdag 11 april 2013

De tussenkomst van de Bank van Japan blijft de valuta's beïnvloeden.

Wel raden we u aan om Japanse beleggingen te vermijden.
Raadpleeg
onze strategie voor een ideaal evenwicht in uw portefeuille. 

 

Terwijl één euro net 130 JPY overschrijdt, bereikt de dollar nu een goeie 100 JPY. Inderdaad, sinds begin april verloor de yen zowat 8 % van zijn waarde tegenover de belangrijkste valuta's.
Op termijn zou de zwakke yen een ware beleggingsopportuniteit kunnen betekenen. Maar momenteel kijkt u beter de kat uit de boom. Gezien Japan namelijk zijn inflatie wil terugdringen tot ±2 %, zou de Japanse valuta namelijk nog in waarde kunnen afnemen.
Geen overhaaste beslissingen dus. U wacht beter nog even voordat u yens inkoopt.

 

Het is een feit, de beurs van Tokyo is de maand erg goed begonnen (+9,5 %). Beleggers mikken er namelijk op dat de afgezwakte yen de export weer op gang zal brengen wat de Japanse bedrijven ten goede zal komen. De Europese belegger kon, als gevolg van de depreciatie van de yen echter een beurswinst van slechts 1,5 % op zak steken. Bovendien is de beurs van Tokyo niet van de goedkoopste.
Bijgevolg vermijdt u momenteel best Japanse aandelen. Uitzondering is volgens ons wel het aandeel Mabuchi.

 

Op de obligatiemarkt probeert de Bank van Japan door staatspapier te kopen ervoor te zorgen dat de staat goedkoop kan lenen. Voor de belegger is de markt echter erg volatiel en wel om twee redenen: het land beschikt over een grote schuldenlast en de tussenkomst van de Bank van Japan is op zijn minst gezegd niet erg orthodox.
De leidende rentevoet bedraagt ±0,26 %. Hoewel dit erg laag is, verdubbelde de rentevoet vergeleken met twee weken geleden. Ook is dit het hoogste niveau sinds mei 2012.
Conclusie: ook Japanse obligaties zijn momenteel niet interessant.

 

Deel dit artikel