Analyse
Stijging rentevoeten in Braziliƫ: een stand van zaken van uw beleggingen 5 jaar geleden - vrijdag 19 april 2013

De Braziliaanse centrale bank heeft haar leidende rentevoet opgetrokken met 0,25 % tot 7,5 %. Doelstelling: de inflatie in toom houden.

Braziliaanse aandelen zijn enkel voor de stoutmoedige beleggers onder u gezien het hoge risico. Hun gewicht in de portefeuille mag niet hoger liggen dan 5 %.
Op aandelenvlak mag u de telecomgroep
Telefônica Brasil en de financiële instelling Santander Brasil kopen.
Op fondsenvlak, koop
BNY Mellon Brazil Equity A EUR, JPMF Brazil Equity Fund A EUR of JPMF Brazil Equity Fund A USD.

 

Te hoge inflatie

De reden waarom de centrale bank de leidende rentevoet heeft opgetrokken tot 7,5 % is het feit dat de inflatie, 6,6 % in maart, ruim boven de doelstelling van de monetaire autoriteiten is uitgestegen (4,5 % met een maximale afwijking van 2 %). Een te hoge inflatie is een probleem dat regelmatig de kop opsteekt in het land. Ondanks de hervormingen is de Braziliaanse productiecapaciteit onvoldoende om aan de vraag te voldoen en dit zorgt voor opwaartse druk op de prijzen. De infrastructuur is ontoereikend terwijl bureaucratie, corruptie, de trage werking van het gerecht en obstakels op sommige markten investeerders en ondernemers ontmoedigen.

 

De Braziliaanse regering heeft dus heel wat werk aan de winkel om de productiecapaciteit van het land te verbeteren. In afwachting remt de centrale bank de vraag af door de rente te verhogen. Het valt te bezien of de economie in staat is om deze renteverhoging te verdragen nadat ze in 2012 slechts een groei van 0,9 % liet optekenen. Als het land er echter in slaagt zich te hervormen dan zal de economische motor zeker opnieuw aanslaan.

Deel dit artikel