Analyse
Slechte week in het VK? 5 jaar geleden - dinsdag 23 april 2013

De recente Britse economische indicatoren waren weinig boeiend. Hoe moet de belegger reageren?

Londen blijft een onvermijdelijke positie in een portefeuille omdat er, ondanks de problemen van het land, heel wat bedrijven noteren met een hoog dividendrendement. Koop de aandelenfondsen Cazenove UK Equity EUR en SSgA UK Index Equity Fund.

 

De Britse werkloosheid ligt nu op 7,9 % van de beroepsbevolking tegenover 5 % voor de crisis. Ook nefast voor het moreel van de consumenten is het feit dat het gemiddelde loon slechts 0,8 % is gestegen. De inflatie, 2,8 % in maart, blijft evenwel hoog en ligt boven de doelstelling van de Bank of England. De koopkracht van de gezinnen gaat er op achteruit waardoor de detailhandelsverkopen ter plaatse trappelen (-0,5 % op jaarbasis). Zelfs al komt de groei in het eerste kwartaal lichtjes positief uit, zodat een nieuwe recessie kan worden vermeden, blijft de economie zeer fragiel. De autoriteiten hebben bovendien nog weinig wapens om de crisis te bestrijden.

 

Ondanks de besparingsinspanningen van de Britten blijft het land hoge overheidstekorten boeken.

 

De staat moet dus de vinger op de knip blijven houden. Er blijft nog de hefboom van de monetaire politiek over. Maar de centrale bank is verdeeld tussen het opnieuw aanspreken van de geldpers en de monetaire status quo. De aankondiging van nieuwe maatregelen lijkt onwaarschijnlijk voor de intrede van de nieuwe voorzitter van de centrale bank, Mark Carney, in juli. Tot dan zal de Britse economie een stagnatie kennen.

 

Deel dit artikel