Analyse
Rake klappen voor de grondstoffensector: wat nu? 5 jaar geleden - dinsdag 23 april 2013

De goudprijs zakte vorige week in 2 sessies met 13 %. Ook zilver en andere metalen verloren terrein. De basismetalen kampen van hun kant al een hele tijd met een terugval.
Kennen grondstoffen dan geen succes meer?

De vraag naar grondstoffen zal de komende tijden waarschijnlijk onder de verwachtingen blijven maar een ineenstorting is volgens ons niet aan de orde van de dag. Integendeel, voor 2013 en 2014 voorzien we een verdere groei.

Bijgevolg houden we vast aan onze prognoses:
- we adviseren u om in olie te beleggen via een
fonds of via aandelen : Chevron (onze favoriet) en BP. Ook de non-ferrosector biedt opportuniteiten: kies voor Rio Tinto, Amerigo Resources of nog het Belgische Nyrstar.
- Fysiek goud blijft een interessante diversificatie (goudstukken, goudstaven en
trackers). Als u een hoger risico niet schuwt, beleg dan in aandelen van goudmijnen.
- Wel vermijden we diverse activacategorieën zoals aluminium, landbouwgrondstoffen,... omdat het risico op een prijsdaling er te groot is.

 

China ontgoochelt

Als grootste inkoper van ertsen en diverse metalen bepaalt China al meerdere jaren de trend op de grondstoffenmarkten. De laatste tijd vertraagde de economische groei echter, wat een ongunstige invloed had op de grondstoffenprijzen.

Toch is er zeker geen reden tot paniek. De Chinese economie blijft groeien (7,7 % in het 1e kwartaal) en de grondstoffenprijzen liggen nog steeds een stuk hoger dan tijdens het dieptepunt in 2009. In de komende jaren zal de Chinese vraag de grondstoffenprijzen dus blijven ondersteunen.

 

Goud, een verhaal apart

Goud fungeert als vluchtwaarde in tijden van crisis. Eens de economie opnieuw aantrekt en de inflatiedruk afneemt, verliest het edele metaal echter vaak aan aantrek.

In deze context kelderde de goudprijs midden april in 2 sessies met 13 %. Concreet was de daling te wijten aan diverse factoren onder andere:
- geruchten dat een aantal Europese centrale banken goud zouden verkopen,
- de verwachting dat de Federal Reserve zijn monetair beleid zou stopzetten
- de zoektocht naar beleggingen met betere vooruitzichten

Deel dit artikel